Sorting by

×

Háborús napló percről, percre 15. – Cikkünk folyamatosan frissül!

Így telnek egy háború “hétköznapjai”! Nem  hagy alább a világban az orosz-ukrán háború elítélése miatti bojkott hullám, valamint a humanitárius segítség keretében már jód tabletta is érkezik Ukrajnába.

Janukovics visszatét, majd majd távozott

Hétfő: 13-10 Viktor Janukovics egykori orosz-barátukrán elnök Moszkvából érkezett Minszkbe RA-09617-es lajstromszámú gépével, írja az Ukrajinszka Pravda a FlightRadar24-re hivatkozva. A hírportál birtokába jutott információk szerint a megbuktatott államfő gépe az elmúlt héten Orenburgban, Murmanszkban, Szocsiban, Szentpéterváron és Minszkben is leszállt, minden alkalommal Moszkvából indult és ugyan oda tért vissza a repülő. A meg nem nevezett források szerint Janukovics március 7-én, hétfőn ismét Moszkvából Minszkbe repült. Múlt héten az Ukrajinszka Pravda az ukrán felderítés információi alapján írta meg, hogy Janukovicsot különleges akcióra készíti fel a Kreml Minszkben. Többször felmerült, hogy Putyin esetleg a 2014-ben megbuktatott Janukovicsot próbálná visszahelyezni a hatalomba Ukrajnában.

Újabb kárpátaljai katona halt meg

Hétfő: 09-30 Az Oroszországgal vívott háborúban ismét meghalt egy kárpátaljai katona, írja a mukachevo.net. A Munkácsi Városi Tanácstól származó információ szerint egy munkácsi fiatalember esett el a harcmezőn. A 27 éves Jaroszlav Tokan Zaporizsja védelmében halt hősi halált. A legendás kárpátaljai 128-as dandár katonája a jogi majd a katonai líceum befejezését követően a Nemzeti Belügyi Akadémián szerzett diplomát. Egy éve szolgált a 128-asok soraiban. A rövid tájékoztatás szerint a fiatal katona bajtársaival együtt harci feladat elvégzése közben aknarobbanás következtében szenvedett halálos sebesülést.

Kína a béke barátja!

Hétfő: 08-10  Vang Ji kínai külügyminiszter a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódóan hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai háborút illetően Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti, és a nyugalom és észszerűség megőrzésére intett a válság rendezése érdekében.

Miközben Kína mind ez idáig elutasította az “invázió” megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított. A kínai külügyi tárca vezetője közölte: a kínai Vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának.
Vang Kína és Oroszország kapcsolatát “sziklaszilárdnak”, Oroszországot pedig Kína legfontosabb stratégiai partnerének nevezte. Elmondta: a két ország kapcsolata az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat a világon, és az együttműködésük jövője rendkívüli kilátásokkal kecsegtet.
Vang kijelentette: szükség esetén a kínai fél készen áll arra, hogy részt vegyen az ukrajnai helyzet megoldását célzó, nemzetközi közvetítő tevékenységben. Felidézte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök február 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetésekor az ukrajnai helyzet békés megoldását célzó tárgyalásokat sürgetett, amire Putyin elnök “pozitívan reagált”. A két elnök egyeztetését követően az ukrán és orosz fél már két alkalommal tárgyalóasztalhoz ült – mondta Vang.
Vang elutasította az ukrajnai helyzet párhuzamba állítását Tajvan kérdésével, hangsúlyozva, hogy Tajvan

“Kína elidegeníthetetlen része”,

így a sziget kérdése Kína belügye.

A menekülő civileket is gyilkolják az oroszok

Hétfő: 06-10 Nyolc civil halt meg vasárnap Irpinyben, Kijev egyik elővárosában egy kimenekítési kísérlet során – közölte a település polgármestere. Olekszandr Markusin azt írta, hogy az emberekre akkor nyitottak tüzet az oroszok, amikor egy hídon próbáltak átjutni.

„EGY CSALÁD MEGHALT. A SZEMEM ELŐTT HALT MEG KÉT KISGYEREK ÉS KÉT FELNŐTT”

– idézte a CNN a polgármestert.

A New York Times szerint az egyik gyerek egy tinédzser fiú, a másik pedig egy nyolc év körüli kislány volt.

A helyszínen készült felvételeken láti, hogy a bőrönddel és hátizsákokkal menekülő civilek átkelnek egy ellenőrzőponton, mielőtt egy kereszteződésben robbanás következik be. Gránát vagy akna robbanhatott fel.

A részben összeomlott hidat a menekülő helyiek már szombaton is búvóhelynek használták, az átkelőt azonban vasárnap tovább lőtték az oroszok. Az ukránok szerint szándékosan támadták az evakuációs útvonalakat.

„Irpinyben háború dúl, Irpiny nem adta meg magát”

– jelentette ki Markusin, hozzátéve, hogy a település egy részét valóban elfoglalták az „orosz betolakodók”, de az ukrán kézen maradt részeket védik.

A polgármester azt is közölte, hogy hétfő reggel újabb embereket próbálnak meg kijuttatni a városból. A napok óta víz és elektromos áram nélkül tengődő Mariupolban is meghiúsult a kimenekítés; onnan 200 ezer embert akartak evakuálni, de csak 300-nak sikerült kijutnia. A város hatóságai először szombatra tervezték a városban rekedt civil lakosság evakuálását, miután a két fél ideiglenes tűzszünetről egyezett meg. Ezt azonban el kellett halasztani, mert az ukránok szerint a várost körülvevő orosz erők nem tartották be a megállapodást. Vasárnap helyi idő szerint délben (magyar idő szerint 11-kor) ismét megpróbálták kivinni a városból a lakosokat, a heves harcok miatt azonban ismét félbe kellett szakítani a kísérletet.

Újabb világcégek csatlakoztak az Oroszország elleni bojkotthoz

Hétfő: 04-55 Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte “Négy Nagyként” emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és  Pricewaterhouse Coopers (PwC) – jelentették be a cégek vasárnap. A KPMG tájékoztatása szerint az oroszországi mellett a fehéroroszországi székhelyű vállalatukat is felszámolják. Az intézkedés összesen 4500 alkalmazottat érint. A PwC azt közölte:

“az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán döntött úgy, hogy a jövőben nem tart fenn tagvállalatot Oroszországban, ahol több mint 30 éve működött mintegy 3700 munkavállalóval.”

A nyugati országok által Oroszországra kivetett büntetőintézkedések tükrében számos globális cég kényszerül arra, hogy felülvizsgálja, folytassa-e az együttműködést orosz állami tulajdonú ügyfelekkel.

Putyin Szíriában toboroz

Hétfő: 03-30 Utcai harcokban jártas szíriaiakat toboroz Oroszország, hogy bevessék őket Ukrajnában – írja amerikai tisztviselőkre hivatkozva a Wall Street Journal. Mivel az orosz invázió próbál egyre mélyebben bejutni a városokba, ezért Moszkva olyan harcosok „szakértelmében” bízhat, akikkel képes lehet bevenni Kijevet. A négy meg nem nevezett tisztviselő szerint ezzel akarnak az oroszok „megsemmisítő csapást” mérni az ukrán kormányra, a lépéssel pedig tovább eszkalálhatják az orosz-ukrán háborút. Egyelőre nem tudni, hány harcost sikerült betoborozni az oroszok oldalán Szíriából, viszont

az egyik tisztviselő szerint közülük egyesek már Oroszországban vannak, hogy nemsokára bevessék őket a harcokban is.

Forrás

Jód tabletták Ukrajnának

Hétfő: 02-40 Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük jódtablettákat küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére – jelezte vasárnap a francia külügyminiszter. Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben.

“Igen, küldtünk egészségügyi termékeket, s az is van benne” – mondta Jean-Yves Le Drian a France 5 köztelevízióban azon kérdésre, hogy Franciaország tényleg küldött-e jódtablettákat Ukrajnának.
Délután Franciaország ukrajnai nagykövete, Etienne de Poncins a BFM hírtévében közölte: 2,5 millió adag jódkészítmény érkezik Ukrajnába Franciaországból nukleáris vészhelyzet esetére.
A külügyminiszter megerősítette: vasárnap délután Emmanuel Macron francia államfő ismét beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel “a nukleáris védelem szavatolása” érdekében.
A csaknem kétórás megbeszélésen a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron a zaporizzsjai nukleáris erőműnél péntekre virradóra történt bombázást követően “súlyos aggodalmának” adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt. Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket, és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit – olvasható a francia elnöki közleményben, amely szerint Putyin beleegyezett abba, hogy “a NAÜ, Ukrajna és Oroszország között párbeszéd kezdődjön az erőművek biztosításáról”. Hétfőn a NAÜ Kormányzótanácsa javaslatokat szeretne tenni ennek érdekében.
Jean-Yves Le Drian arról is beszélt, hogy hisz Ukrajna végső győzelmében, de tart attól, hogy az ukrán nagyvárosok orosz ostroma rombolással és civil áldozatokkal járhat.

“Tíz napja a legszembetűnőbb Ukrajna erős ellenálló-képessége, amire a szakértők nem számítottak (…) Most következnek az ostromok, amelyek szomorú tapasztalatunk szerint részét képezik az orosz erők tevékenységének”

-mondta a miniszter hozzá, majd végezetül megemlítette az edig alkalmazott szankciókat is:

“Jelentős szankciókat foganatosítottunk, amelyek hatásai most kezdenek súlyosakká válni, és szerintem egyre súlyosabbak lesznek. Emiatt a háború ára elviselhetetlen lesz, s egy idő után Putyin elnöknek azzal kell szembesülnie, hogy döntenie kell: vagy hatalmas következményekkel jár mindez Oroszország működésére, vagy megnyitja a tárgyalásokat”

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Háborús napló percről, percre 15. – Cikkünk folyamatosan frissül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.