Habzsolhápok vagyunk? – Az éttermekben csökkenteni kell az adagokat……

A nagy többségnek étteremválasztás előtt fontos szempont, hogy ne csak finom, de bőséges is legyen a kiválasztott étel a tányérján. Jó magyar szokás, (tévhit) hogy nem illik hagyni az elénk tálaltból, pedig biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a felénél-kétharmadánál érezte, hogy kidurran, ám mégis úgy hagyta ott a tányért, hogy a mosogatásnál ne kelljen sokat cicózni a maradékkal.

Hát ennek vége!

A British Medical Journal (BMJ)  jelent meg egyik kutatás, naná, hogy brit tudósok tollából, miszerint a tányérokat globális szinten is túlságosan megrakják az éttermekben. A tanulmány hat államban mérte fel a helyzetet (öt országot összehasonlított az USA-val). Az Egyesült Államok mellett Kínát, Indiát, Brazíliát, Ghánát és Finnországot vizsgálták meg a szakértők. A gyors- és a hagyományos éttermekben egyaránt a legnépszerűbb menüket vették górcső alá – írja az elelmiszer.hu.

Általánosnak mondható, hogy a felső-kategóriás árakkal dolgozó éttermekbe nem akkor érdemes menni, ha farkaséhes a vendég, mert az ottani adagokat némelyek ételmintának tartják. Mentségükre legyen mondva, hogy, ha végigkóstolja a betérő az előételtől a desszertig tartó menüsort, a végén biztosan nem marad éhen, egy kulináris élvezettel gazdagabban, de sok tízezer forinttal szegényebben zárja a napot.

Vissza a felméréshez

A túlevőnek bélyegzett USA-ban étkezésenként csupán a kínai menüknél kerül több kalória a fogyasztók szervezetébe. Számos tudós a felszolgált ételsorban a 600 kalóriát határozza meg optimális értéknek étkezésenként, ehhez képest még Kínában is fejenként 719 kalóriát habzsolt fel a lakosság.

A megoldás kézenfekvő

Ha a táplálék egy részét érintetlenül hagyjuk, az élelmiszer-pazarlásnak számít. A gond az, hogy ha a szervezetünk által megkívánt mértéknél többet eszünk, akkor elhízunk. A megoldás kézenfekvő: az éttermekben csökkenteni kell az ételadagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük