Hadházy Ákos: Egy választás tanulságai

Először is nagyon gratulálok az ellenzéki győzteseknek! Sok nagyvárosban igen jó eredmények látszanak a közel végleges adatok szerint (az NVI-ben ülök, kicsit hamarabb látom a számokat, mint ahogy kikerülnek). Pécsett, Miskolcon, Szegeden és Hódmezővásárhelyen nagyarányú győzelmet aratott az ellenzék.

Talán szerénytelenség nélkül mondhatom,

ezekben az eredményeben a mi kis csapatunknak is van érdeme, főleg a Borkai-botrány feltárásában végzett munkánkkal. Számos helyen még szoros a verseny, szurkolunk a mieinknek. Sajnos a kisvárosok és a községek szintjén még nagyon sok a tennivaló. És hadd vonjak le pár általános tanulságot is:

Ez az önkormányzati választás

csak akkor jelentett volna zöld utat az ellenzék számára egy 2022-es győzelemhez, ha ugyanúgy MINDEN településen, kis várostól a nagyvárosokig földindulásszerű bekövetkezik az áttörés, mint ahogy áttört 2006-ban a Fidesz. De most nem ez a helyzet: ’

22-ben csak akkor nyerhetünk, ha az eredményekből NEM VONUNK LE két rossz, teljesen téves következtetést, viszont LEVONUNK három alapvető fontosságú tanulságot.

NEM IGAZ,

1) Hogy a mai szép győzelmeink vörös szőnyeget gördítettek a kormányváltáshoz.

2) Hogy a mai kudarcaink végleg lehetetlenné tennék 2,5 év múlva a kormányváltást és itt a teljes nihil ideje.

DE MUSZÁJ BELÁTNUNK,

amit sem 2018, sem a tavaszi EP-választás után sem láttunk be:

1) Az ellenzék erőinek együtt kell működniük, de ez csak az alap, nem pedig elégséges feltétel.

2) Az együttműködésnek nem csak a remélt pozíciók felosztásáról kell szólnia, hanem ennél sokkal fontosabbról: a játékszabályok megváltoztatásának kikényszerítéséről. Ha tétlenül tovább nézzük az aljas kormánypropagandát, kár látszatválasztásokon legitimálni a hatalmat. Akkor igaza van azoknak, akik alkalmatlan balfékeknek neveznek minket (rögtön lenne egy javaslatom: október 23-án találkozhatnánk a Kunigunda úton).

3) Ha nem szervezzük meg magunkat, SOHA nem fogunk választáson győzni. Ha nem lesz MINDEN településen két ember, aki nyíltan vállalja ellenzékiségét (most nincs) , ha nem találunk legalább 20000 magyart, aki ÖNKÉNTES munkával segíti a győzelmet (most nincs), ha nincs mind a 10000 szavazókörben ellenzéki ellenőr (most nincs), kár választáson indulni

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük