Hadházy Ákos: EU-fizette fényágy a felcsúti sportéletért

A 2010-es éveket lezáró szilveszteri örömünnepre egy vidám kis történetet hoztam, amiben minden benne van a 2010-es évek Magyarországából: EU-s pénzek eltalicskázása, kamuprojekt kamuországban és persze a felcsúti fociálom (még véletlenül sem álomfoci).

A sztori amilyen egyszerű, olyan bizarr, és a maga nemében már-már szép

A hivatalos adatbázisban megnéztem, hogy Felcsút község területén kik és mire kaptak EU-s támogatásokat. Az egyiknek már a címénél is meglepődtem. A repülőjegyek értékesítésével és autóbérléssel foglalkozó TENSI AVIATION KFT. 8,75 millió forintot kapott az

„Egyedi hatásmechanizmusra épülő Sensolite polarizált fényterápiás gyógyágy beszerzése”

című projektre.

Hogyan?

A pályázat kódja GINOP-2.1.8-17-2017-01577. Ebből a GINOP azt jelenti, hogy a GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE ÉS INNOVÁCIÓRA ADOTT EU-s pénzeket használták fel, de mire is? A pályázat elvileg a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgálja, de az adott projektnél szó szerint azt írják: A FELCSÚTI SPORTÉLET FEJLESZTÉSÉRE használják a beszerzett eszközt.

A projekt leírása még érdekesebb:

„A polarizált fényterápia gyógyító, regeneráló hatása mellett fokozza a teljesítményt, energizál és erősíti az immunrendszert, így rendszeres használat mellett a páciensek teljesítményük legjavát tudják nyújtani nem csak sportolás közben, de az élet egyéb területein is. A beszerzésre kerülő Sensolite polarizált fényterápiás gyógyágyat Felcsúton tervezi üzemeltetni a cég, ezzel is hozzájárulva a sportélet fejlesztéséhez.”

Amúgy a fényágy – szintén magyar találmány! – elvileg a polarizált fénnyel „gyógyít”, hasonlóan a széles körben és jó drágán forgalmazott “mindenre jó” csodalámpákhoz. A hatása minimum megkérdőjelezhető, meggyőző szakcikk legalábbis nem igazolja a hatásokat, még a cég honlapja is csak „tapasztalati alapon” beszél hatásról (van ugyan egy szakirodalom-lista, de az nem túl meggyőző).

Régebben, mikor a Gazdasági Versenyhivatal még komolyan vette a munkáját,

komoly bírságokat is kiszabott más cégekre, amelyek azt állították, hogy gyógyhatása van a hasonló terméküknek. De ha lenne is hatása, könyörgöm: mindezt EU-S GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ ÉS INNOVÁCIÓS TÁMOGATÁSBÓL, EGY UTAZÁSI IRODÁN KERESZTÜL A FELCSÚTI CSODACSAPATNAK?

Nincs ehhez mit hozzáfűzni, talán csak ennyit: ez volt Magyarországon az innováció (vagyis a magyar gógyi) a 2010-es években

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük