Hadházy Ákos kiszínezi a kormányzati gazdaságpolitika szürke eminenciása eddigi szellemképes nyomatát

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb botrányos kormányzati lop(akod)ásra hívja fel a figyelmet már az újév leges legelején.

Honnan hová?

Ismerjék meg Jászai Gellértet! Jól jegyezzék meg a nevét, mert – ha hagyjuk – hamarosan ő lesz Magyarország második legfontosabb embere!

Mészáros Lőrincet mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy Jászai volt az agy az ő birodalmának létrehozása során.

2019-ben aztán Orbán Viktor leválasztotta őt és a 4iG Nyrt. nevű informatikai céget a nagy Mészáros csoportról, és önálló pályára állította. A 4iG azóta nem csak számos nagy közbeszerzést nyert el, de agresszív terjeszkedésbe is kezdett, számos vállalkozást vásárolt fel – hízik, mint az a bizonyos kisgömböc. Hogy miből? Természetesen elsősorban az ÁLLAM, VAGYIS AZ ÖNÖK PÉNZÉBŐL, és nem csak a közbeszerzésekre kell gondolni: a 4iG százmilliárdos értékben bocsát ki kötvényeket, amelyeket jelentős részben állami bankok vásárolnak meg, vagyis annak ellenére finanszírozzák a céget, hogy a hitelminősítésük nem túl jó.-kezdődik a bejegyzés.

DIGI a láthatáron

Sok egyéb mellett – ezekről később írok majd részletesen – Jászai és a 4iG kivetette a hálóját a DIGI-re is, amely közel egymillió embert szolgál ki műholdas vagy kábeltévével, több százezret pedig internettel, de van mobilszolgáltatásuk is. A DIGI vételára a hivatalos közlés szerint 625 millió euró, vagyis mintegy 230 milliárd forint. Ez önmagában is elképesztő összeg, de ha megnézzük hozzá a DIGI mérlegeit, akkor már gyanús is: a DIGI évek óta masszívan veszteséges, nyakig el van adósodva (ez részben a menedzsment hibája, de a magyar állam is ott tett keresztbe a cégnek, ahol tudott, például kizárták őket a mobilfrekvencia-pályázatokból).

Hozzáértők szerint a DIGI némi jóindulattal 10 milliárd forintot érhet, Jászai cége viszont mégis hajlandó 230 milliárdot adni érte. Valószínű, hogy a pénz nem számít, a lényeg csak az, hogy minél gyorsabban, minél nagyobbat nőjön a 4iG értéke, megalapozva a következő tőkebevonást és az újabb cégek bekebelezését.

Annyira fontos ez az üzlet, hogy a kormány karácsony előtt néhány nappal „nemzetstratégiai jelentőségűvé” nyilvánította, így nem kell beszerezni hozzá a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét sem (nyilván megkapták volna, csak az időt nem szabad húzni, a választások előtt minden tervezett akvizíciót nyélbe akarnak ütni).
A 4iG tőzsdei cég, így nem teljesen a magánügyük, hogy sokszorosan túlárazva vásárolnak valamit. Még akkor sem az lenne, ha egyébként a kötvényeik javát nem állami bankok jegyeznék le, hiszen a részvényesek, kötvényesek pénzével játszanak, azt használják fel bizonyos politikai célok megvalósítására.

Reménytelenül

A poszt befejezésében, ahol belengeti, hogy nem engedi el a témát és ír még Jászairól, ezt is hozzáteszi a képviselő:

Ezért több kérdéssel fordulok a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint tőkepiaci felügyelethez. Sok reményt nem fűzök hozzá, hogy megvilágosodnának, hiszen az MBN az egyik fő finanszírozója a 4iG ügyleteinek, de végig kell járni ezt az utat is.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Kapcsolódó

 

Hadházy

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük