Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének  a Fidesz-KDNP korrupció gyanús  ügyeinek a  feltárásában elévülhetetlen érdemei vannak. A volt Fidesz-tag főügyész által vezetett szervezet azonban eddig többnyire sikerrel akadályozta meg, hogy a nyomozás a feltárt kétes ügyekben egyáltalán elinduljon. Hadházy legutóbb Kósa Lajos minisztert vette célba.
[mnky_ads id=”3396″]

Családi biznisz Laliéknál

Az LMP országgyűlési képviselője azonban tántoríthatatlan, igaza tudatában teszi a dolgát. A legutóbbi korrupcióinfóján  Kósa Lajos miniszterhez köthető gyanús összefüggésekre hívta fel a közvélemény figyelmét.

Hadházy szerint, Kósa Lajos felesége és lányai 2017-ben megvásároltak egy olyan céget, amelyiknek bár évek óta 0 forgalma van, de 120 millió a tőkéje és 140 millió a benne levő eszközök értéke. A céget pedig egy olyan személytől vették (?) meg, aki egy szociális szövetkezeteket, nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket birtokló céghálózat egyik tulajdonosa. A céghálózat egyik tagja 450 milliót kapott az NGM-től ukránok betelepítésére, de van egy Keleti Szomszédok Közérdekű  Nyugdíjas Szövetkezete is a nevükön.

Némi pénzmagot tessék!

A képviselő birtokába került szerződés szerint a  debreceni, Horizon2020 nevű Kft. 450 millió forintot kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azért, hogy 2016-ban 750, 2017-ben pedig 4500 ukrán munkavállalót hozzon be Magyarországra. A szerződést  önmagában is botrányosnak látja Hadházy. A cégnek ugyanis, semmilyen előélete nincs: 2016 május 2.-án jegyezték be, az NGM pedig egy hónap múlva, 2016 június 8.-án hozzájuk is vágott,  majdnem félmilliárd forintot. A szerződés ” komplex foglalkoztatási rendszer” megvalósításáról szól, de nehéz belátni, hogy ezt hogyan gondolták komolyan. A szerződésből látszik, hogy az ukrán toborzók, havi 2-3 milliós fizetéseket is elszámolhatnak a fáradságos munkájukért, meg írhatnak pl. tanulmányt 20 millióért. Nem látszik rossz bulinak. Hadházy, informátorára hivatkozva azt sejteti, hogy a cég mögött Kósa Lajos miniszter alakja sejlik fel, amit az általa megismert adatok alapján nem tart kizártnak.

A Horizon2020 egy kiterjedt céghálózathoz tartozik

A cégháló tagjai leginkább munkaerő kölcsönzéssel foglalkoznak. Tócó-Pece Kft. nevű üzletviteli tanácsadó cégnek 2017.03.08-tól, Kósa felesége a tulajdonosa Kósa két lánya pedig a cég két ügyvezetője, szintén 2017.03.08-tól. A cég amúgy érdekes, három év alatt 0 bevétele volt, 140 millió eszköz van a mérleg szerint, a tőkéje viszont felment 5 millióról 120 millióra. Az országgyűlési képviselő nagyon fontosnak tartja: ezt a céget Kósa felesége Dr. Fiák Istvántól vette meg 2017 márciusában, aki a MELÓ-DIÁK Holding egyik vezetője 2017.02.01-től. A Horizon2020 ügyvezetője, Mátyás László viszont több cégben is üzlettársa a MELÓ-DIÁK-os csapatnak.
[mnky_ads id=”4666″]
A képviselő szerint a dolog ott kezd különösen zavarba ejtővé válni, amikor fenti urak munkaerő kölcsönző/szociális szövetkezet-hálózatának egyik tagja ugyanarra a címre van bejelentve Tiszatardoson, mint a hihetetlen nevű KELETI SZOMSZÉDOK KÖZÉRDEKŰ NYUGDÍJAS SZÖVETKEZET.

A nyugdíjas szövetkezetek környékén nem nehéz Kósát megtalálni

A  jelenlegi miniszter volt az a képviselő, aki Harrach Péterrel közösen, önálló képviselői indítványként a bizarr szövetkezeti forma bevezetésére törvény- javaslatot nyújtott be, 2017 májusában. A parlament a törvényt júniusban fogadta el.

Van tehát egy Kósához közeli cég, amely fél milliárdot kap ukrán munkaerő betelepítésére, egy Kósa indítványára elfogadott törvény a nyugdíjas szövetkezetekről és egy Kósához közeli céghálózat, amelynek egyik tagja (Keleti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet ) már az elnevezésében is kiabál arról, mintha ukrán nyugdíjasok betelepítéséről szólna a buli. Hadházy, a pártja jogászaira hivatkozva azt állítja, a Kósa-féle közérdekű nyugdíjas szövetkezeteknél nincs állampolgársági megkötés, csak annyi van, hogy a tagok legalább kilencven százalékának olyan természetes személynek kell lenni, aki öregségi nyugdíjban részesül, de nem zárja ki semmi, hogy ez a lenti egyezmény alapján járó öregségi nyugdíjra ne vonatkozna.

Az ügy elképesztő háttere ugyanis: ha egy ukránnak magyar bejelentett lakcíme van (lesz neki, a határ mellett tömegek vannak bejelentve egy-egy ingatlanba), akkor egy több évtizedes szovjet-magyar egyezmény alapján a magyar állam fizeti a nyugdíját, de nem azt amit Ukrajnában kapna, hanem azt, ami egy magyar állampolgárnak jár.

 A képviselő felháborítónak tartja, hogy az a cég, amely benne van a buliban, kétszeresen versenyelőnyt élvez: a munkavállalónak elég minimálbért fizetni, hiszen a többit fizeti a magyar állam (így már megéri az ukránoknak hozzánk jönni!!!), másrészt óriási járulékkedvezményhez jut, hiszen adózási szempontból igen kedvezőek a feltételek a nyugdíjas szövetkezeteknél.

A képviselő úgy véli,  itt kerülhet egy kicsit más megvilágításba a Czeglédy- ügy is, pontosan az időzítés miatt. Nem biztos ugyanis, hogy a politikai lejáratás volt a fő cél, hanem ki kellett vonni azt az embert a forgalomból, aki belelátott a folyamatokba, s aki esetleg a cégeivel versenytárs is lehetett volna a piacon.

Hadházy Ákos nem tartja  véletlennek, hogy sem Tállai államtitkár, sem Varga miniszter nem merte kiadni az adatokat a szociális szövetkezeteket érintő kérdéseikre. Szerinte, van mit takargatniuk.

Forrás: korrupcioinfo.hu
[mnky_ads id=”3806″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét