Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő csütörtökön jubileumhoz érkezett: 100. alkalommal tartott korrupcióinfót. Arról, hogy ez a sorozat, miként hasznosul, lehet vitatkozni, de az tény, hogy Hadházynak köszönhetően létrejött és folyamatosan bővül egy lista a FIDESZ legvadabb korrupciós ügyeiről.

Korrupció mindenhol: Putyintól a klozetpapírig

Az LMP társelnöke a 100. alkalomra olyan ügyet vett elő, amelyik ugyan borzasztó egyszerű, de mint cseppben a tenger, bemutatja az elmúlt évek valamennyi mocskát.

- Hirdetés -

A Debreceni (putyinpincsi) Egyetem közbeszerzést írt ki, mert kórháza számára akart beszerezni takarítási eszközöket, papírárut, takarítógépeket.

A gépekre három ajánlat jött, egy 22 milliós, egy 30 milliós és egy 33 milliós. A képviselő feltette a kérdést:

” Tessék kitalálni, hogy a nyilván jó anyagi helyzetben levő kórház, végül mennyiért vette a takarítógépeket.”

A válasz a NER világában igencsak kézenfekvő: a legdrágább, 33 millió forintos ajánlat győzött. A többi pályázót kizárták, egyetlen elképesztő indokkal: a másik két cégnek az éves forgalma több mint 100 millió forint és ilyenkor a törvény szerint az ajánlatkérő kizárhatja külön indok nélkül is az ajánlatadót.

A debreceni egyetem tehát inkább fizet több, mint másfélszer annyit a takarítógépekért, csak a kisvállalkozásokat támogassa a “nagyokkal” szemben.

A nyertes Credo Trade Kft. annyira kicsi vállalkozás, hogy működésének eddigi évei alatt 0, azaz nulla forgalma volt minden évben 2014 óta.

Halálos korrupció

Hadházy szerint, tehát egy kamu cég kedvéért zárták ki a valódi ajánlatokat és vásárolt az egyetem 13 millióval drágábban.

Amennyivel drágábban vásárolt az egyetem, annyival kevesebb takarító eszközt tudott venni. A 13 millióból vehettek volna 130 ezer guriga wc papírt is.

A higiénia, a takarítás egy kórházban alapvető fontosságú. Így az ilyen stiklik életekbe is kerülhetnek.

A dokumentumok szerint a nyilvánvalóan manipulált közbeszerzést az egyetem UD Humán Service nevű kft-je megbízásából, a Debköz közbeszerzési tanácsadó kft bonyolította.

A Lehet Más a Politika társelnöke úgy vélte: az egyetem rektora, Szilvássy úr nem csak balfácán, hanem erkölcstelen balfácán, ha ezek után nem mond le.

(Forrás: korrupcioinfo.hu )

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét