Hadházy: az ellenzék vészhelyzetben sem arra való, hogy bólogatva figyelje, ahogyan a Nagy Vezető puszta kézzel “megfékezi” a járványt

Még egyszer üzenem Gulyás miniszternek (ha meghívtak volna a pártokkal való egyeztetésre, neki is elmondtam volna): az ellenzék vészhelyzetben sem arra való, hogy csendben bólogatva figyelje, ahogyan a Nagy Vezető puszta kézzel “megfékezi” a járványt.

Vészhelyzetben is az a dolga, hogy ellenőrizze a kormányt és javaslatokat tegyen

Ezért kell elmondanunk: egyetértünk azzal, hogy veszélyhelyzet van, még ha mélyen gyanús is, hogy a kormány papíron 13 REGISZTRÁLT betegnél hirdeti ezt ki, 7 betegnél meg még minden rendben volt szerinte. De érthetetlen, hogy ha szerinte vészhelyzet van (az van!) akkor miért nem hoz meg olyan intézkedéseket, amelyekkel az utolsó pillanatban talán még enyhíthetnék a minden jel szerint bekövetkező súlyos következményeket?

 • Miért nem kezdi el az eddiginél sokkal nagyobb számú tesztelést?
 • Miért nem záratja be az egyértelmű érvek ellenére az iskolákat (ennek indoklása a poszt végén)?
 • Miért nem vezet be komolyabb utazási korlátozásokat (bár ezzel a jelek szerint már súlyosan elkésett)?

Gulyás hiába fenyeget rémhírterjesztés vádjával,

a helyzet az, ha nem válik valóra a tavasz eljövetelével csendesülő járvány reménye, akkor nálunk az olasz helyzethez képest is drámaibb helyzet várható. A kormányt egyedül a propaganda megúszása érdekli csak: azt mondja:

máshol is van járvány, a migráncsok tehetnek róla, de a Nagy Vezérnek köszönhetően nálunk kisebb lesz a baj.

Ez hazugság

– valójában nálunk sokkal súlyosabb következmények várhatóak mint a nálunk boldogabb országokban. Ez nem rémhírterjesztés, hanem a lakosság tájékoztatása – még mindig találkozom jónéhány olyan ismerőssel, akik nem érzik át a helyzet veszélyességét. A kormány ugyanis szinte mindent elrontott, amit csak el lehetett. Az elmúlt napokban és az elmúlt években is.

Amikor felsorolom az alábbi listát, nem rémhíreket terjesztek, hanem azokat a tényeket közlöm, amelyek a helyzet súlyosságát alátámasztják:

 • a hatóságok érthetetlenül kevés, már-már bűnösen kevés tesztet végeztek el, nálunk csak Örményország csinált kevesebbet március 10-ig. A szomszédos Ausztria 10x annyit csinált. Az ok felfoghatatlan. A kormány WHO-ajánlást emleget, azonban a WHO-ajánlás csak egy MINIMUM, ami figyelembe veszi azokat az országokat is, ahol korlátozott tesztelő kapacitás áll rendelkezésre. Nálunk azonban ELVILEG korlátlan a kapacitás -legalábbis a kormány ezt állítja. De akkor érthetetlen, hogy a fejlett országokhoz képest miért nem tesztelünk intenzíven, hiszen minden szakértő és a józan ész (és a mellékelt szakcikk is) is azt javasolja, hogy minél több gyanús esetet teszteljünk és így minél előbb izoláljuk a terjesztőket, annál nagyobb eséllyel győzhetjük le a járványt.
 • A kormány még saját utasítását sem tartja be: nem vicc, mellékelem azt az eljárásrendet, ami szerint a fertőzöttel érintkező, fertőzésgyanús pácienst EGYÁGYAS,KOMFORTOS SZOBÁBAN kell elkülöníteni… Emlékezünk ugye a 6 ágyas szobák horror sztorijára a Szent Lászlóban…
 • Érthetetlen, hogy miért nem folyik még a csapból is, miért nincsenek teleplakátolva az utcák a lakosságot tájékoztató, edukáló üzenetekkel? Kell a hely a nemzeti konzultációnak?
 • Miért kellett hetek óta titkolózni és félrebeszélni?
 • Érthetetlen, miért akarunk okosabbak lenni egy sor európai országnál, ahol már bevezették az iskolai szüneteket?
 • De a bűnök, hibák sora nem csak mostani: ha nem lopták volna el a pénz felét, az elmúlt években kétszer annyi lélegeztetőgépet vehettek volna
 • Ha nem herdálták volna el az EU-s támogatásokat ostobaságokra, a pénzből kialakított osztályon jutott volna pl. külön szoba a fertőzött és a gyanús diákoknak…
 • Ha nem verték volna szó szerint szét az ÁNTSZ-t, sokkal, sokkal több járványügyi szakember lenne a rendszerben.
 • Ha az egészségügy és a járványvédelem nem csak addig érdekelte volna őket, hogy mit lehet belőle kilopni, akkor lenne maszkja, védőruhája a háziorvosoknak és a kórházi személyzetnek és nem 50 darab sebész maszkkal (figyelem, az is véd valamennyit, csak nem ad teljes védelmet) akarnák “megvédeni” az általában 60 év fölötti háziorvosokat. Ha kormányoznának a lopás helyett, lenne szappan és fertőtlenítő az iskolai és kórházi mosdókban stb. stb. stb.

Végül az iskolák bezárásáról pár szót:

A mai napon több virológus orvos és állatorvos kollégával beszéltem és több szakcikkre is felhívták a figyelmemet – amiatt kértem ezeket tőlük, mert Müller Cecília szerint nincs elég szakember a Népegészségügyi Központban, hogy idejük legyen fél órában tájékoztatni egy képviselőt. Az általam megkérdezett szakértők és a mellékelt cikk is amellett szólnak, hogy ostobaság arra várni, amíg

“megtaláljuk az első beteg iskolást”.

A járványtani adatok alapján ugyanolyan számban fertőződnek a gyerekek, mint a felnőttek,

még akkor is, ha szerencsénkre a tüneteik ÁLTALÁBAN sokkal enyhébbek.

A betegséget azonban terjeszthetik, különösen, ha tudjuk, hogy az iskolákban sokszor nemhogy fertőtlenítő, de szappan sincsen a mosdókban.

Amíg az első beteg gyerek megjelenik, már rengeteg fertőzött lesz

A mellékelt cikk amúgy egy a sok közül, ami a józan paraszti eszet támogatja abban a kérdésben, hogy érdemes-e minél több tesztet elvégezni: a cikk 396 beteg járványtana alapján állítja, hogy ha nem csak a betegeket teszteljük, hanem a velük kapcsolatba lépő, akár enyhe tüneteket mutató személyeket is.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük