Hadházy: épp most hagynak százezreket az útszélén

A miniszterelnök látszólag nagyon elemében van, fél kézzel a vírussal bánik el, a másikkal pedig az ellenzéket tanítja móresre, csak egy dologgal nem foglalkozik: azokkal az emberekkel, akik épp most veszítették el az állásukat, azokkal a családokkal, akiknek a megélhetése vált egyik napról a másikra bizonytalanná.

Hivatalos adatok nincsenek még,

de úgy hallom, a nem hivatalos becslések szerint máris 200 ezer munkanélkülivel lehet számolni, és a gazdasági válság még csak most kezdődik igazán. Jönnek a hírek a saját csatornáimon, tudom, hogy máris sokan attól rettegnek, hogyan fizetik az albérletet, mit adnak enni a gyerekeiknek.

Az eddig beharangozott gazdaságvédelmi intézkedések közül a hiteltörlesztési moratórium az egyetlen, ami érdemben segítséget jelent, de tegyük hozzá:

amúgy is tömegesen dőlnének be ezek a hitelek, szóval mindenkinek – a bankoknak is – jobb úgy, hogy akkor most egy darabin nem kell törleszteni.

Az adó- és járulékkedvezmények is jónak tűnhetnek,

de persze tudjuk, ez egy látszatra nagylelkű kormány látszatengedménye. Hiszen úgysem érkezne be az államkasszába túl sok pénz, ha tömegesen bocsátják el az embereket, vagy sokan szüntetik meg a vállalkozásukat.

Ezek a kedvezmények viszont biztosan nem tesznek egy forintot sem az emberek zsebébe, amiből be lehetne vásárolni vagy ki lehetne fizetni a lakbért.

Matolcsy Nemzeti Bankja néhány éve ugyan kiadott egy tanulmányt, ami szerint

a magyar családoknak átlagosan 22 millió forint(!) vagyona van, ennek fele pedig pénzbeni megtakarítás.

A baj csak az, hogy ebbe az átlagba beleszámolta a Mészáros és Tiborcz családot is

Valójában több millió embernek NINCS néhány hónapnyi tartaléka sem. Ez emberi tragédiák sokaságához fog vezetni, de tegyük azt is hozzá:

hogyan akarunk kilábalni a válságból, ha egyáltalán nincs az embereknek semmi pénze? A szegénység tovább csökkenti a keresletet, ami további elbocsátásokhoz vezet, és az ördögi kör bezárul.

Magyarországon a munkanélküli ellátást a Fidesz-kormány 2011-ben olyan radikálisan megvágta, amire szinte nincs is példa a fejlett világban: kilencről három hónapra vették vissza a jogosultság idejét. Az ellátás összege is nevetséges:

a korábbi bruttó bér 60 százalékát kapja a munkanélküli, de legfeljebb a minimálbért, ami jelenleg 161 ezer forint.

És akkor ott vannak még a (kényszer)vállalkozók tömegei – a taxistól a fodrászon át az újságíróig –, akiknek semmi nem jár. Ajánlom ezt a cikket, ha érteni szeretnék, miért rendkívül káros ez a helyzet.

A kormány részéről eddig annyi hangzott el, hogy majd ezt a munkanélküliségi hullámot is megoldják, ahogy a korábbit

Csakhogy azt nem a kormány oldotta meg, hanem az, hogy egy világgazdasági konjunktúra hullámán lovagolt az ország és áramlott az EU-s támogatás, valamint több százezer magyar külföldön talált munkát.

Az előbbinek egyszeriben vége szakadt, egész ágazatok (autóipar, turizmus, vendéglátás) álltak le nullára, utóbbi pedig amúgy is kifutóban van – az EU támogatások nagy részét már elszórtuk a semmire. Valamit ki kellene találni, mert ezt a helyzetet aztán biztosan nem lehet az ellenzékre kenni.

Első lépésben azonnal legalább hat hónapra, de inkább egy évre kellene növelni a munkanélküli ellátás idejét,

és az összegét is érdemben meg kellene emelni, illetve ki kell terjeszteni az egyéni vállalkozókra is, arra az időre, amíg szüneteltetni kényszerülnek a vállalkozásukat. Ha ezt a javaslatot a kormány beterjeszti, még én is hajlandó vagyok bemenni a parlamentbe és megszavazni. Sőt, még a házszabálytól eltérést is támogatni fogom, hogy egy nap alatt átmenjen!

Ha azt kérdezik miből, két dolgot mondok:

az úgynevezett munkaerő-piaci járulékból az államnak eddig sokkal nagyobb bevétele volt, mint amennyit kifizettek segélyként, itt az idő ezt visszaforgatni.

A másik még egyszerűbb:

ki lehet húzni a költségvetésből az összes propagandára és állami presztízsberuházásra szűnt sort.

Sok százmilliárd forintot lehet így nyerni, higgyék el nekem!

Az atlétika vb lemondása, a kézilabda csarnok lemondása, a propagandára költeni tervezett 150 milliárd és a „közmédia” költségvetésének megfelezése mintegy 450 milliárd megtakarítást jelent – ez több százezer ember munkanélküli segélyét fedezné akár egy éven keresztül!

Forrás

figyu

2 hozzászólás

  • Avatar
    2020.03.28 - 07:31
    Közvetlen hivatkozás

    Ákoska- Mékoska, felmászott a fára. Leesett- leesett, s eltörött a lába! Csak eszem- csak eszem, s megáll az -én- eszem! A “mi” Mákosunk-: felnőtt ember! A -reggeli- toalettnél, az összeköpdösött tükörkéjébe, még okosnak is látja magát! Nem értem! Ő-, nem puma! Az már fenn van a fán, és teszi is a dolgát a magaslaton-: rendesen! Egy kukac, viszont nem képes fára mászni, főleg nem a magaslatosra! Maradjon csak nyugodottan a trágyadombján, s azon rágja magát keresztül!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük