BlogbazárKiemelt hírek

Hadházy: évek óta törvénytelenül szerzik be a vírusteszteket!

Hadházy Ákos: ez tragédia!

A koronavírus-tesztekről sajnos régóta nem tudunk semmit, hiába teszem fel a kérdéseket újra és újra. Másfajta vírustesztekről viszont annál többet tudunk: az Országos Vérellátó Szolgálat (amelynek vezetője Bayer Zsolt felesége) például annak ellenére ragaszkodik egy beszállítóhoz a HIV és hepatitisz tesztek esetében, hogy a manipulált közbeszerzéseit a hatóság egymás után elkaszálta – írta hadházy Ákos közösségi oldalán.

“Járvány idején sok minden fontos dolog nem állhat le az országban, ilyen a csalásokat leleplező korrupcióinfó”

A mostani az egészségügyről, vírustesztekről szól, ha nem is koronavírusról, hanem HIV és hepatitisz tesztekről. Nagy kérdés, hogy a korona teszteket is így szerzik-e be?

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Bayerné Matusovits Andrea vezette OVSZ gazdasági ügyleteiről beszélt pénteki korrupcióinfóján. Hadházy szerint az OVSZ az elmúlt években nem tudott olyan közbeszerzést kiírni diagnosztikumok vásárlására, amely megfelelt volna a törvényességi vizsgálatokon. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az OVSZ jogszerűtlenül zárt ki egyes cégeket a versenyből, 2016-ban pedig a megsemmisítő határozat mellé kétmilliós bírságot is kiosztott, mert a vérellátó tendere több törvényt és rendeletet is sértett.

Az OVSZ többször is visszavonta a kiírást, ezért az elmúlt öt évben közbeszerzés nélkül, törvénytelenül bíztak meg egy céget, a Diagon Kft.-t a termékek szállításával

– állítja Hadházy.

Nem csak a nagy tömegben rendelt tesztekkel kerülték ki a törvényes eljárást,

hanem a teszteket elemző gépekkel is. Ezekkel az automata berendezésekkel szűrik ki a véradók vérmintáiból, hogy vírusok, hepatitisz, HIV vagy esetleg bakteriális fertőzések találhatók-e bennük.

A több mint 6 milliárdos értékű beszerzést azonban szintén nem sikerült a törvényeknek megfelelő módon kiírni.

Az egyik pályázó, a Roche Magyarország Kft. meg is támadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon, amely tavaly megsemmisítette a tendert, és újabb büntetést, ezúttal már 5 millió forintot rótt ki az OVSZ-re.

Hadházy szerint

„Bayer Zsolt felesége jóstehetség”,

mert annak ellenére, hogy nem lehet tudni, ki nyeri majd az ismételt közbeszerzést, már telepítették is a Diagon által forgalmazott, teljesen új automatákat. Ezt maga Bayerné is megerősítette a képviselőnek írt levelében. A OVSZ vezetője szerint azért, mert a megsemmisített közbeszerzésen az Abbott Hungary olcsóbb ajánlatot adott.

Bayerné a Hadházynak küldött levelében azzal magyarázta a törvényeket megkerülő eljárást, hogy az eredménytelen közbeszerzés ellenére is biztosítaniuk kellett a szűrővizsgálatokat,

mert ha nincs vizsgálat, akkor nincs vérkészítmény sem.

Hadházy szerint viszont az OVSZ nagymesternek tűnik az előírások megkerülésében: évek óta nem tudott egy törvényesnek tűnő közbeszerzést sem lefolytatni.

Forrás

Egy szakértő megjegyzései az ügyről:

Egy készülék kipróbálásához, nem 3 db készüléket szoktak adni (pont annyit, ami a következő tenderben lefedi az egész ország igényét). Nem alakítanak ki neki végleges helyet, vízrendszert egy halom pénzért 3 készülék részére. Informatikai rendszert egy halom pénzért, a mostani rendszerhez illesztve (egy ilyen illesztés több millió Ft). A
kipróbálás amúgy, már 2 évvel ezelőtt nyáron megtörtént, mivel a délpesti vérellátóban itt volt egy Alinity S egy egész hónapra. Akkor mindent ki lehetett rajta próbálni, hétvégénként több ezer mintát mértek rajta a dolgozók, kötelező túlórában. A mostani akció, nem a kipróbálásról szól, hanem a végleges rendszer telepítése történt meg.

Esetleg kérdezze meg, hogy az újonnan kiírt tenderben, új készülékeket kell e megajánlani?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ha az Abbott nyer, hozza e a 3db új AlinityS-t? Ez egy komoly tenderben minimum feltétel, mivel ezekben már addigra több 10 ezer vizsgálat lesz. Esetleg említse meg, hogy a készülék megbízhatósága, továbbra sem üti azt a színvonalat, amire egy egész ország vérellátását rá lehetne bízni….

figyu

About Author

Szólj hozzá!