Hadházy: ha Orbán nem is, a katonák szégyellik, legalábbis tudják, hogy kellene…

Hadházy Ákos képviselő nem először firtatja az Ön nevében is Orbán Viktor „repültetéseinek” költségét, hiszen nem mindegy, mennyit költ a regnáló az Ön pénzéből is erre a célra. Ahogy arról beszámoltunk a közelmúltban két ízben vetődött fel, hogy magáncélra használta a miniszterelnök a honvédség repülőjét: először a Katarban nézett meccset, másodszor Rómában tette tiszteletét.

A képviselő kérdez, a honvédség ódáz…..

„A Honvédelmi minisztérium azt állítja, nem tudja mennyibe kerülnek a luxusrepülőik és a 160 fős utasszállító repülőik repült órái! A HM azt válaszolta, hogy

„nem kezelnek ilyen adatot”.

Két eset lehet:

  • 1) Hazudnak
  • 2) Tényleg nem érdekli őket, mennyiből lehet elvinni a miniszterelnöki ülepet a római étterembe.”

-latolgatta a lehetőségeket Hadházy közösségi oldalán, majd így folytatta:

„Egyik nagyobb baj, mint a másik.

Talán az utóbbi lenne a nagyobb baj, ha így szórja a pénzt a honvédség, akkor szörnyű belegondolni, mennyit keres valaki az ezermilliárdos haderőfejlesztéseken (sokat).

Tudni kell még, hogy ez a cinikus „válasz” két hónap után született, így most már két hónapja titkolóznak.

Először ugyanis a repült órák költségét és a repült órák számát kérdeztem. Akkor – törvénytelenül kivárva egy hónapot –, azt válaszolták, hogy a költség közadat, a repült órák száma viszont hadititok, ezért inkább nem mondják meg egyiket sem. Ezután írtam külön egy kérdést a költségekről, amire szintén egy hónap után érkezett a „válasz”.

A repülők óránkénti költsége alapvető adat, ha egy üzembentartó azt nem tudja, az olyan, mintha valakinek fogalma sem lenne arról, mennyit fogyaszt az autója.

(A repülőknél azért órákra adják meg az értéket, mert szigorúan adott, hogy a gép „életében” hány órát repülhet, illetve a meghatározott óraszám után rendszeresen komoly és drága ellenőrzéseket kell végezni rajtuk. Így a költségekhez természetesen nem csak a kerozin árát és a személyzet bérét kell számolni, hanem a méregdrága gépek amortizációját és az ellenőrző szervízek és javítások költségeit is. Nem véletlen tehát, hogy az óránkénti költség egy fontos gazdaságossági alapadat, nem pedig a kilométerenkénti fogyasztásról szoktak beszélni a fenntartók.)

Így – egyelőre – nem tudjuk meg, hogy mennyibe került Önöknek, hogy ezek a luxus gépek vitték Orbánt például Rómába homározni vagy Katarba meccset nézni

Továbbra is csak tippelhetünk: kis internetes kereséssel a Falcon repülőgép kb. 3,5 millió forintért bérelhető. Az Airbus költségeit pedig szakemberek saccolták meg számomra, ők 2,5 -3 milliót mondtak óránként.

A dologban is van azért pozitívum: a jelek szerint, ha Orbán nem is, a katonák azért szégyellik ezt az egészet. Vagy legalábbis tudják, hogy szégyelleniük kellene.