Sorting by

×

Hadházy: érthetetlen, botrányos és slendrián jelentés készült a hármas metró szerelvényeinek “felújításáról”

Valami egészen érthetetlen, botrányos és slendrián jelentés készült a hármas metró szerelvényeinek “felújításáról”, ami viszont tegnap nyilvánosságra is került a fővárosi vizsgálóbizottság korrekt eljárásának hála – írta közösségi oldalán a független országgyűlési képviselő.

A jelentés végig “felújításról” beszél

és semmit nem ír annak jogi következményeiről, hogy

felújítás helyett valójában elavult szerelvények jöttek.

Egyáltalán nem azt a kérdést, hogy a közbeszerzés szabályainak kijátszását és költségvetési csalást jelenti-e (azt jelenti), hogy új jármű beszerzése helyett felújításnak hazudták a kiírást és egy szót sem szentel ennek adó – és vámügyi következményeinek sem.

Továbbá sokat foglalkozik a minőségi hibákkal, de összességében azt állítja, hogy “gazdaságos” döntés született

Ezt egy nagyvonalú számítás alapján mondja: szerinte mindent egybevetve

a “”felújított”” metrók 75 milliárdba kerültek, ha új nyugati kocsikat vettünk volna, az 112 milliárdba került volna.

Csakhogy:

a jelentés szerint 15 milliárdba (!) fog kerülni a légkondicionálás, illetve az új kocsik költségéhez hozzácsap egy 15 milliárdos költséget, ami a biztosító rendszer teljes cseréjét jelentené a vonal mentén.

Engem viszont a helyszínen a BKV szakemberei úgy tájékoztattak,

hogy a nyugati kocsikba ugyanúgy be lehetett volna szerelni a régi biztosító rendszereket. Ez nyilván így is van, hiszen a mostani “”felújított” kocsikba is itthon, utólag szerelték be a régi rendszert. Így a nyugati kocsik költségéből valójában nyugodtan levonhatunk 30 milliárdot.

Még egyszer a lényeg egy hasonlattal:

volt egy rozsdás ezeréves Ladánk, azt kivittük Moszkvába, egy árokban otthagytuk, a rendszámát ráraktuk egy új Szamarára, a vámbál azt hazudtuk, hogy ez a régi kocsi csak kipofoztuk. Az egészet annyiból, amiből egy új Golfot is vehettünk volna…

Tarlós “Díszpolgár” István egyik legnagyobb, legnyíltabb csalása ez, aminek következményeit milliók élvezik

Nagy örömömre viszont a Főváros vizsgálóbizottságának elnöke korrektül nyilvánosságra hozta az anyagot és Havasi Gábor Kerpel-Fronius alpolgármester úrral közösen további vizsgálatot ígért. Remélem, hogy mielőbb feljelentést is tesznek, ha ők nem, én fogom megtenni.

A teljes jelentést itt olvashatják, itt pedig a vizsgálóbizottság sajtótájékoztatója.

Kecskemét

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.