Hadházy: marha jó üzlet! – a “paksminiszter fia tagad!”

Hadházy sajtótájékoztató-sorozaton (Korrupcióinfó) tár fel szerinte szerinte “mutyigyanús”, uniós támogatásokhoz kapcsolódó ügyeket több, mint két éve. A mostani főszereplője Süli Balázs és a közmilliók.

“Ilyen a 21. századi feudalizmus. Aki hűséget fogad a királynak, az birtokot kap érte.”

Több mint félmilliárd forintnyi uniós támogatást kapott egy tófalusi tehenészetet birtokló cég, a Biogas Productor Kft., melynek egyik tulajdonosa Süli Balázs, akinek a nevére az apja, Süli János íratta a céget, amikor őt tárca nélküli miniszternek nevezték ki.

“A cég számadatai furák: árbevétel nincs, viszont tavaly az azt megelőző év közel százmilliós vesztesége után hasonló nyereségre tettek szert.

A fő tevékenysége gázgyártás, de üzletelésük különösebb nyomot nem hagyott a világhálón.

Úgy tudjuk, a kft. szarvasmarhaürüléket hasznosít. A végtermékkel nem trágyáznak, hanem gázt, abból pedig hőt és áramot termelnek az istálló számára. Emellett kukoricából bioetanolt sajtolnak, a maradék pedig takarmány.” – írta 2017-ben a Népszava.

Saját szemmel…..

A képviselő a napokban személyesen is megnézte, hogy mi történik a telepen, ami a fenti támogatáson kívül még kapott 160 millió EU támogatást a Vidékfejlesztési Programból vágóhíd létesítésére és további 110 millió forintot szarvasmarha takarmànyozást célzó kutatásra (az “Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházások támogatása” nevű projektből).

Hadházy teheneket nem talált a tófalusi helyszínen, csak néhány korábbi épületet és több új épület eddig elkészült betonaljzatát.

Az Átlátszó telefonon megkereste a telepet birtokló Biogas Productor Kft. egyik tulajdonosát, Süli Balázst, hogy a kapott támogatásokról kérdezzük. Ő megerősítette, hogy valóban kaptak összesen 468.205.586 forintot a Mezőgadasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül szarvasmarha telepek korszerűsítésére. A portálnak küldött e-mailben ugyanakkor azt írta, hogy

ezen a támogatáson kívül további uniós támogatást a cég nem kapott az elmúlt 5 évben.

Kétségek között….

Hadházy szerint a Biogas Productor Kft. által elnyert pályázatokból a két kisebb biztosan a gazdáknak járó vidékfejlesztési pénzekből származott, de a képviselő kétségbe vonja, hogy

folyt-e valaha is valódi gazdálkodás helyszínen.

Sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy az ügyről őt tájékoztató forrása szerint

“a telep melletti 50 hektáros területre korábban egyszer odaszállítottak egy “fantomcsordát”

– ez a földügyekből ismert kifejezés arra, amikor egy “álgazda” a megszerzett területre rövid időre odaszállíttatott állatokat, hogy ezzel igazolja a földbérlet jogosságának igazolásához vagy uniós támogatás szerzéséhez szükséges állattartást.

Hadházy így írt a témáról közösségi oldalán:

Egészen szürreális, de a paksminiszter fia az Átlátszó kérdésére tagadta, hogy vágóhídra 160 milliót, takarmánykutatásra pedig 110 millió EU pénzt kapott volna a kormánytól, amelyiknek apja is tagja.

Pedig csak meg kellett volna néznie a NYILVÁNOS adatbázisokat, de lehet, hogy inkább Süli János intézi a családi majorságot , amúgy is csak a miniszteri kinevezéskor íratta fiára a céget…

Azt viszont megerősítette, hogy “tehenészet felújításra” 460 milliót kaptak, igaz, az meg valamiért NEM LÁTSZIK a nyilvános adatbázisokban.

A Süli családhoz úgy dobott a kormány közel háromnegyed milliárdot, hogy az elmúlt években néhány ezer forint bevétellel rendelkeztek csak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük