Hadházy: Müller úgy belejött a titkolózásba, hogy azt is megengedi magának, amit eddig senki!

Kétmilliárd forinttal toldotta meg a kormány a felhasználható pénzkeretet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) uniós gigaprojektjének utolsó hónapjaiban. Az október 27-én közzétett szerződésmódosítás szerint Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése elnevezésű hároméves programban így nem 11,4, hanem 13,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhat a Müller Cecília vezette hivatal és a mögött felsorakozó konzorcium – írta a 24.hu.

A konzorcium szerteágazó célok megvalósítására vállalkozott

A többi között a népegészségügy rendszerét kellett megújítaniuk, illetve olyan fejlesztéseket is végre kellett hajtani, amelyek javítják a lakosság egészségi állapotát és biztonságosabbá teszik a betegellátást. Októberben, a már említett szerződésmódosítással került be a feladatlistába, hogy a korábbiakon túl egy nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálati és online információs központot is létre kell hozni. Erről az ősszel rendelet adott ki a kormány, amely kimondta, hogy az országos rendszer kiépítésére kétmilliárd forintot szánnak.

A teljes finanszírozást uniós pénzből oldották meg, de a módosításokkal végül a hazai költségvetésből is hozzácsaptak a kerethez 600 millió forintot.

A program számára weboldalt indítottak, ahol az olvasható, hogy a projekt négy részből áll. Az uniós keretből az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és a környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztésével kívánnak

„nagymértékben hozzájárulni a lakosság és a jövő generáció egészségi állapotának javításához”.

Az efop180.antsz.hu oldalon számos dokumentum megtalálható, publikáltak néhány kisebb tanulmányt is, de a háziorvosi rendszer megváltoztatására vonatkozó elképzelésekről például mindössze egyoldalnyi összefoglaló olvasható. Bővebb anyagokat tartalmaz az iskolai egészségnevelési rész, ám a három év alatt elvégzett munkákról sehol sem közölnek összesítést. Az oldalról azt sem lehet megtudni, hogy a konzorcium tagjai és az egyes szakemberek között hogyan oszlottak meg a feladatok, illetve ki milyen költséggel dolgozott.

A 11,4 milliárdos támogatás elköltésének részleteiről Hadházy Ákos levélben kért információkat Müller Cecíliától

Az ellenzéki képviselő arra kérte a tiszti főorvost, foglalja össze a projekt eddigi eredményeit, adja meg, hogy a módszertani fejlesztések milyen tartalommal, kinek a közreműködésével valósultak meg. Arra is kíváncsi volt, hogy az eddigi pénzfelhasználásból mekkora részt tettek ki a személyi kifizetések, bérköltségek, kivel, illetve milyen cégekkel kötöttek egymillió forint feletti értékben szerződéseket.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közösségi oldalán így írt:

“Müller úgy belejött a titkolózásba, hogy azt is megengedi magának, amit eddig senki: a legalapvetőbb információkat is megtagadja egy 11 milliárdos EU projekt részleteiről. Eddig SENKI nem merte azt megtenni, hogy kérdésemre legalább a megkötött szerződések listáját ne küldte volna meg. Ez még kíváncsibbá tesz, különösen azért, mert az a kevés, ami a programból látszik, az tényleg nagyon kevés ahhoz képest, amennyi EU pénzt elszórtak rá.”

Forrás

karácsony

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük