Hadházy: Seszták Miklós ex miniszter, parlamenti képviselő és futballkirály volt egyszemélyben a felszámolói helyek újra-osztója!

Hadházy Ákos független képviselő a Partizán új, élő politikusinterjú-sorozatának első adásában mondta el, hogy ellenzéki győzelem esetén miniszter lesz. Méghozzá tárca nélküli és a korrupció elleni harcot fogja felügyelni a Márki-Zay-kormányban. A feladatot mintha rászabták volna, hiszen hosszú évek óta figyeli árgus szemmel a sumákság e formáját.

Újraosztás….

„A sokat telefonáló Schadl Györgynek köszönhetően már tudjuk, hogy a kormányváltás után meg kell szüntetni az egész bírósági végrehajtói kart és új alapokra kell helyezni a végrehajtásokat – kezdte hétfői bejegyzését hadházy.

Hozzátenném ugyanakkor azt is, hogy teljesen indokolt lenne drasztikusan beavatkozni egy másik, hasonló területen, a felszámolók esetében is. A birtokomba jutott információk alapján ugyanis 2020/2021-ben ezt a piacot is úgy osztották újra, hogy a pályázatok elbírálását nyugodtan nevezhetjük visszaélésszerűnek, és

helyénvaló lenne megsemmisíteni az egészet.

Nem véletlen, hogy a végrehajtók 2015-ös átszervezése után 2020-ban a felszámolók kerültek sorra

Ez a szakma is hasonló, hiszen hatalmas vagyonok fordulnak meg a kezükben. Már önmagában a végrehajtással is sok pénzt lehet keresni, de az igazán fontossá az teszi őket, hogy a segítségükkel újra lehet osztani a vagyonokat: a NER számára kiemelten fontos kérdés, hogy egy csődbe ment cég vagyona kihez kerül, esetleg megtérülnek-e egyes követelések vagy sem – ebben lehetnek a segítségükre a megfelelő felszámolók.

A 140 szereplős listából ezért 90-et hagytak meg, a 90 felszámoló szervezetből pedig 56 lett olyan, amely korábban soha nem végzett ilyen tevékenységet.”

A pályázatok megismerése azért lenne fontos, mert a felszámolói névjegyzékbe pontozásos rendszer alapján lehetett bekerülni (a maximálisan elérhető pontszám 150 volt, a pályázat alapján a legalább 137 ponttal kerültek be a nyertesek), úgy lenne tisztességes, ha mindenki látja, ki mennyi pontot kapott.

Emlékezetes, hogy a trafikpályázatok pontozási lapjait se nagyon akarták kiadni annak idején. Utólag ki is derült, hogy miért, hiszen teljesen egyértelműen úgy osztották a pontokat, hogy a megfelelő emberek nyerjék el a koncessziókat.

Seszták a régi, megbízható harcostárs….

„A fentiek miatt érthető, hogy a felszámolói helyek újraosztása felett egy régi, megbízható gazember bábáskodott: Seszták Miklós volt miniszter, parlamenti képviselő és futballkirály bábáskodott, méghozzá teljesen egyedül, a mellé rendelt bizottság kihagyásával.

A pontozási rendszer úgy volt kitalálva, hogy a teljesen szubjektív (és egy személyben Seszták által lezavart) személyes meghallgatás eldöntse, ki kerülhet be a megújult felszámolói listába és ki nem.”

Ezt úgy tudták „megoldani”, hogy az ÉB 2020. szeptember 1-i alakuló ülésén Seszták megszavaztatta, hogy a meghallgatásokra a COVID-19 járványra tekintettel

„kizárólag az Elnök által kerüljön sor”.

A szavazás egyhangú volt, így aztán nem kell csodálkozni azon, hogy olyan cégek is bekerülhettek a névjegyzékbe, amelyeknek egy objektív és tisztességes bírálati rendszer alkalmazásával nem sok esélyük lett volna. Néhány konkrét példa a nyertes cégek felkészültségére (ezek egy per anyagából származnak):

  • A nyertes cégek többségét a pályázat benyújtási határideje előtt 10-15 nappal jegyezték be;
  • Több cég esetében látványosak az összefonódások (tulajdonos, telephely, az alapítás dátuma), esetleg még a bankszámláikat is ugyanazon a napon hozták létre a Magnet Banknál, ahol elektronikusan is lehet számlát nyitni;
  • A nyertes pályázók másik része olyan cég, amelynek eredetileg teljesen más volt a tevékenysége, a határidő lejárta előtt néhány nappal vette meg valaki, nevezte át és módosította a főtevékenységét;
  • A nyertes pályázók között legalább két olyan is van, amelyeket régi felszámolók alapítottak, lecserélve a korábbi, mindenféle zűrös ügyekkel terhelt vállalkozásaikat, így tiszta lappal születtek újjá;

Többségében olyanok kerültek be, akiknek korábban nem sok közük volt ehhez a területhez, míg régi, tapasztalt cégek kiestek. Az ügyben hamarosan elkezdődik egy közigazgatási per, hiszen van, aki nem hagyta annyiban a kiszorítását. A bírósági eljárást szorosan nyomon fogom követni és beszámolok a fejleményekről.
A részletek és az eddig beszerzett dokumentumok itt elérhetők.

Kapcsolódó

 

Hadházy: Seszták Miklós ex miniszter, parlamenti képviselő és futballkirály volt egyszemélyben a felszámolói helyek újra-osztója!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük