Hagyj alább az optimizmussal! – Már a fiatalokat is nagy számban támadja a koronavírus

Ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a koronavírus-járvánnyal folytatott harcban is – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetője.

Pénteki friss adatok….

132 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5511 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma

— számolt be a koronavirus.gov.hu.

Az elhunytak száma változatlanul 614 fő, 3759-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1138 fő. 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerdáról csütörtökre 91 új fertőzöttet találtak Magyarországon, ekkor négy hónapos csúcs dőlt meg. Ezt szárnyalta túl a pénteki adat.

„Senki nem legyőzhetetlen”

A koronavírus-fertőzéseknek a fiatalok körében gyorsan növekvő számára hívta fel a figyelmet csütörtökön Koppenhágában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a kontinens mindazonáltal felkészültebb, mint februárban volt.

„Nem akarunk felesleges jóslatokba bocsátkozni, de elképzelhető, hogy egy idő után többen kerülnek kórházba, és nőni fog a halálozási ráta is”

– szögezte le Hans Kluge.

Kiemelte, hogy bár a fiatalok ritkábban halnak bele a Covid-19-be, a betegség több szervet is megtámadhat. „Senki nem legyőzhetetlen”– tette hozzá.

A koronavírus második hulláma felkészültebben éri világot

Hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a járványügyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók már felkészültebbek, mint februárban, amikor először ugrottak meg az esetszámok. Egyben úgy vélte, van lehetőség arra, hogy a járványt az országok a gazdaság leállítása és az iskolák bezárása nélkül is ellenőrzésük alatt tartsák.

Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy az ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a járvánnyal folytatott harcban. Az iskolákra kitérve Kluge úgy vélte, hogy
bár a gyerekek szintén terjeszthetik a vírust, a társas összejövetelek e szempontból kockázatosabbak, mint a tanintézmények.

Egy bizottság mind felett?

Eközben a WHO főigazgatója bejelentette: a világszervezet bizottságot állít fel, amelynek a feladata az lesz, hogy megvizsgálja a 2005-ben elfogadott Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (IHR) a pandémiában vállalt szerepét.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, diplomaták előtt hozzátette azt is, hogy
a bizottság technikai ajánlásokat is megfogalmaz a rendszabályokkal kapcsolatban, valamint azok esetleges kiegészítéséről is dönt majd.
A bizottság először szeptember 8-én és 9-én ül majd össze.

Gro Harlem Brundtland, a WHO egy korábbi elnöke júniusban újságírók előtt úgy vélekedett, a világszervezetnek változtatásokat kéne eszközölnie e rendszabályokban, mert szerinte a WHO miattuk nem támogatta az utazási tilalmat a járvány korai szakaszában. E lépést később az Egyesült Államok élesen bírálta. A cikket a Népszava ismertette.

Előzmény

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük