Connect with us

Bulvár

Hajrá! – Visszatért a tavasz

tavasz
Megosztás

Na végre , visszatért a tavasz. Pénteken, a hideg, foltokban fagyos hajnali órákat követően, a D-iesre forduló, gyenge vagy mérsékelt légmozgásnak köszönhetően, napközben már jelentősebb enyhülés is kezdődik, kellemes, többfelé 20 fokot közelítő maximum hőmérséklet várható.

Csak kicsit „nedves”

Pénteken: Változóan napos-felhős időben csak egy-két, kis körzetet érintő zápor alakulhat ki. Éjszaka csillagfényes és mérsékelten vagy vékonyan felhős területek váltakoznak. Az elmúlt hajnalokhoz képest enyhe lesz a napkelte.

Orvosmeteorológia

Péntek: melegfronti jellege lesz a légkörnek térségünkben, mellyel együtt viszatér a nyárias időjárás is, ami sokakat csábít a szabadba. Ahogy közeledünk a nyárhoz, úgy erősödik az UV sugárzás is, mely alapvetően elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, de mint más esetekben is, ezzel kapcsolatban is elmondható, hogy jóból is megárt a sok. Az ultraibolya sugárzás „A” komponense okozza a bőr barnulását emellett elengedhetetlen a megfelelő csontszerkezet kialakulásához, hiányában gyermekekben az angolkórnak nevezett, a csontok elégtelen szilárdságával járó kórkép alakul ki.

Jó tudni, hogy az UV sugárzás az ablaküvegen nem képes áthatolni, így barnulni sem lehet a szobában még az ablakhoz közel ülve sem.

A következő két napban

Szombaton további melegedésre, igazi tavaszra, van kilátás, egyre nagyobb területen emelkedik 20 fok fölé, a déli országrészben néhol már 25 fok közelébe a hőmérséklet. Nagyobbrészt napsütéses és csapadékmentes idő valószínű, de gomolyfelhősödéssel melyekből elszórtan, előreláthatólag főként szombaton és az északi országrészben előfordulhat futó záporeső, egy-egy zivatargóc is.

Vasárnap élénkebb DDK-i légmozgás mellett várhatóan már mindenütt 20 fok fölé, a déli országrészben néhol már 25 fok fölé melegszik fel a levegő. Túlnyomórészt felhőtlen, derült időjárás ígérkezik, délután lehetnek kisebb gomolyfelhők. Csapadék nem valószínű.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

Szerző