Halálos mérget találtak Ferihegyen egy csomagban

A fentanil nevű szer légipostával érkezett Kínából Budapestre. Még becsomagolt állapotban is nagyon veszélyes érintkezni vele.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy rendkívül veszélyes, halálos méregnek számító, fentanil elnevezésű kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában – közölték.

A pénzügyőrök egy Kínából érkező, fitneszterméknek feltüntetett, több mint fél kilogramm ismeretlen eredetű és összetételű vegyi anyagot tartalmazó küldeményt vizsgáltak át. A teljesítményfokozó szernek gondolt csomagot szakértői vizsgálatra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetbe küldték. A szakvélemény megállapította, hogy az anyag fentanilt tartalmaz.

A fentanil nevű szintetikus ópiát rendkívül mérgező, így nemcsak a kábítószert fogyasztókra életveszélyes, hanem a csomagokkal érintkező emberekre és a NAV szakembereire is. A fentanilból két milligramm is halálos lehet.

A kábítószert a NAV Repülőtéri Igazgatósága lefoglalta, és feljelentést tett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon.

A fentanil rengeteg embert öl meg

Naponta több mint 100 embert ölnek meg a szintetikus ópiátok csak az Egyesült Államokban. Többet, mint a lőfegyverek, a repülőgép-szerencsétlenségek és a közlekedési balesetek összesen. Az 50 évnél fiatalabb amerikaiak körében ma a túladagolás, a drug overdose a vezető halálok.

A feketepiacon kapható fentanil nagy része Kínából és Mexikóból érkezik az Egyesült Államokba.

(Forrás: MTI, Index)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük