Halálra zúzott kata – De a kormány monomániásan csak megy előre

Hiába a tűntetések, a kérések, a felszólalások Orbán Viktor és kormánya annyira pánikol, hogy semmi nem érdeki, csak az, hogyan vehetné vissza legalább egy piciny részét a választások előtt két kézzel szétszórt milliárdoknak. Ezt a célt szolgálja a meggondolatlan kata-bezúzás is. Most lássunk a társadalom két egészen távoli pontjáról érkezett kérést, de hangsúlyozzuk, hogy ezek nem magukban valók.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

Mentességet kér az energia piaci árának megfizetése alól a fogyatékossággal élő embereknek.

A MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt kérve, az érintetteknél a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlagfogyasztás feletti felhasználása után alkalmazandó piaci árat. A tervezett intézkedés többük esetében az életfunkciók fenntartásához szükséges eszközök napi használatát veszélyezteti, a plusz anyagi terhet nem tudják megfizetni, így létfenntartásuk is veszélybe kerül.

Drágul maga a hétköznapi élet

Például az elektromos mopedeket, kerekesszékeket – ezek akkumulátorait általában heti több alkalommal 4-6 órát tölteni kell – vagy a különböző izom- és idegstimulátorok, a támogatott kommunikáció elektronikus eszközei szintén többletáramot fogyasztanak. Arróll mmár nem is beszélve, hogy bizonyos fogyatékosság esetén a légzés gépi rásegítésére vagy elektromos emelőszerkezet igénybevételére van szükség. Sok esetben a lakás hőmérsékletét kell magasabban tartani, mert a fogyatékossággal élő ember szükségletei ezt követelik meg.
A MEOSZ szerint mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelentős része az állapota, az oktatási és munkavállalási lehetőségek korlátozottsága, a közlekedés, valamint az épített környezet akadálymentességének hiánya miatt egész napját otthon tölti, több energiát fogyasztva.
Kitértek arra, hogy különösképpen nehéz azoknak a helyzete, akik egyedül gondoskodnak fogyatékossággal élő gyermekükről, ha megélhetésüket kizárólag a gyermekek otthongondozási díja biztosítja, illetve ha a különélő szülő támogatására nem számíthatnak.
A MEOSZ ezért azt kéri, hogy a fogyatékossággal élő emberek és velük élő családtagjaik számára teljes egészében maradjon meg a rezsicsökkentés.

Reklámszövetség

A társadalom egy egészen ásik szeletét, nézőpontját képviselik Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és társszövetségei.

Ez a szervezet is az új kata törvény átgondolására kérik a kormányt, mert szerintük az negatív dominóhatást idéz elő a kommunikációs iparágban is.

A szervezetek közös közleményt juttattak el az MTI-hez pénteken, amelyben rámutatnak: a kommunikációs iparágban jellemző a szellemi szabadfoglalkozásúak szolgáltatásainak igénybevétele, akiknek zöme az elmúlt években a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választotta. Az MRSZ és társszövetségei nem értenek egyet a július 12-én elfogadott új katatörvénnyel és annak év közbeni bevezetésével, és arra kérik a kormányt, hogy az új katatörvény következtében a kommunikációs iparágban is várható negatív hatások miatt gondolja át annak tartalmát.
Hangsúlyozzák: a kommunikációs iparági szervezetek szerint a megszavazott törvény zömében ellehetetleníti az úgynevezett szabadúszó reklámipari és tartalomszolgáltató szakembereket, és negatív dominóhatást idézhet elő a kommunikációs iparágban.

Visszaesés lehet az eredmény és ez a GDP-re is kihat

Úgy vélik, további költségnövekedés és jelentős munkaerőhiány léphet fel, kevesebb reklám és tartalom fog készülni. Így tehát csökkennek a reklámbevételek, ezáltal a kormány reklámiparból származó adóbevételei is, amely legvégül a reklámszakma gazdasági multiplikátor szerepe miatt negatívan hat a teljes magyar gazdaságra és a GDP-re – közölték.
Emlékeztetnek: az MRSZ reklámgazdasági hatástanulmánya egyértelműen kimutatta, hogy minden reklámra elköltött 1 forint 10 forinttal növeli a magyar gazdaság teljesítményét, azaz ennyivel járul hozzá a GDP-hez.
A közleményt az MRSZ mellett 9 társszervezet, közöttük az MRSZ OOH (Közterület) Szövetség, az Interactive Advertising Bureau Hungary, a Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete, a Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Szövetsége, a Piackutatók Magyarországi Szövetsége, valamint az IAA Reklám Világszövetség Magyar Tagozat írta alá.

Kapcsolódó

Friss!

2 thoughts on “Halálra zúzott kata – De a kormány monomániásan csak megy előre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük