Connect with us

Sport

Hallotta? Ezüstérmes lett az Eb-n a józsefvárosi magyar futballválogatott

Hallotta? Ezüstérmes lett az Eb-n a józsefvárosi magyar futballválogatott
Megosztás

Szerda este óta tudjuk, ez az EB sem vonul be a magyar válogatott sikertörténetébe, csak a legelvakultabbak látják sikernek, ami nem az. A magyar válogatott kiesett a megmérettetés további küzdelmeiből, mégis, mintha az ezzel egy időben a magyar vívók megint Európa legjobbjai lettek és, hogy ezüstérmes lett az Eb-n a józsefvárosi magyar futballválogatott, meg sem történt volna.

Homeless Euro 2024

Méltatlanul kevés szó esik arról a sikerről, melyet a magyarok az Eb társeseményén, a Homeless Euro 2024-en értek el Hamburgban. A nagy futball világversenyek sajátossága, hogy azzal párhuzamosan megrendezik a hajléktalan emberek és a menekültek válogatottjainak versenyét is. Így volt ez idén is,

Hamburgban az Oltalom Sportegyesület képviselte hazánkat.

A meccseket az UEFA Szurkolói zónájában rendezték június 16. és 22. között. Legutóbbi nagy versenyük a 2023-as Hajléktalanok Világkupája volt, akkor öt nemzet játékosai alkották a magyar csapatot.

Idén is vegyes etnikumú gárdával (egy kameruni, egy nigériai, egy líbiai és öt magyar fiatal) vágott neki az Oltalom, nyolc fiatallal és Hegyi Frigyes edzővel.

  • Balázs – kapus, ő kapta a legkevesebb gólt a tornán
  • Patrik – csapatkapitány, 2016-ban gyerekként csatlakozott az Oltalomhoz
  • Emmanuel – ő már rutinos HWC-szereplő, meg is választották most a torna legjobb játékosának
  • Gerard – a kameruni születésű játékos is fontos része a csapatnak
  • Moha – ő régi tagja, a testvére is jár edzeni
  • Dani – neki ez volt az első tornája az Oltalomnál
  • Ricsi – akit csak „Gipsy Kingnek” hívnak a csapattársai, és aki 8 éves kora óta játssza ezt a játékot, a tavalyi sacramentói HWC-n ő volt a házi gólkirály
  • Zoli – újonc, aki három nappal a torna előtt lett berántva, mivel Mahdinak nem sikerült vízumot intézni.

Tudta?

Egy meccs kétszer hét percből áll és nagyon intenzív, és nemcsak a palánk miatt. Egy csapatban a kapus mellett három mezőnyjátékos szerepel, de egynek mindig a támadóharmadban kell lenni, a büntetőterületre pedig nem léphetnek be a mezőnyjátékosok.

Magyarország mellett Belgium, Németország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Svédország csapatai vettek részt a tornán, amelyet egy helyi jótékonysági szervezet szervezett, és adományokból finanszírozott.

Míg a nagy válogatottunk kikapott a németektől 2-0-ra, addig az Oltalom csapata a németeket 4-2-re verte (mind a négyet Mohamed szerezte), a svédeket 2-1-re, 6-0-ra a belgákat, 3-1-re az olaszokat, a románokat 4-3-ra, míg a litvánoktól 4-1-re kikapott. Csoportelsőként a románok ellen ismét győzelmet aratott a csapat 5-2-es, így a döntőbe jutott, ahol ismét a litvánokkal került össze az Oltalom, akik jobbnak bizonyultak, így a 2-4-es végeredmény azt jelenti, hogy az ezüstérmet szerezte meg csapatunk.

Azt hiszem, ennél jóval kevesebbel is beérné a nagy válogatottunk.

Szerző