Hadházy Ákos, a csütörtöki Korrupcióinfón egy újabb, erősen gyanús ügyről számolt be. Szerinte ez az ügy azért unikum és rendkívül fontos, mert minden jel szerint tízezer számra hamisítják a jelenléti íveket a legszegényebbek felemelésére szánt EU pénzek, az ún. EFOP-os “Rendezvényekhez”, mint a múlt heti sportnap, vagy a rengeteg képzés.

Újra megterhelték a nyomort

A képviselő szerint természetesen nagyon ritka, hogy valóban megbukjon valaki, hiszen a hamisításhoz a legkiszolgáltatottabb embereket szokták felhasználni, és aki ilyet tesz, az okiratot hamisít- nem lesz, aki magára valljon. Itt viszont csúnyát buktak egy tisztességes önkormányzati képviselő miatt.

Hadházy kitért arra, közben kiderült, hogy a pénz a Mengyi-ügyben is érintett cégcsoporthoz került, ( Tótkomlós megbízta a Dél–Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítványt, az pedig napi egymillió forintért kiadta a tanácsadást a mengyi -féle cégeknek).

Több száz hátrányos helyzetű elérését vállalta

a mentelmi jogától megfosztott Simonka György fideszes képviselő körzetében működő alapítvány egy félmilliárd forintos uniós pályázatban. Valójában az EFOP forrásból egy több dél-békési önkormányzatot is magában foglaló konzorcium szervez felzárkóztató programokat, de a félmilliárd forint felénél is nagyobb összeggel a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány rendelkezik, ez is írt ki közbeszerzést a feladatok egy részének elvégzésére.

Egy hónappal ezelőtt kiderült, hogy a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány megbízásából gyűjthettek helyi közfoglalkoztatottak aláírásokat a szlovák önkormányzat által szervezett színházi előadása előtt, ezen háborodtak fel az előadás házigazdái. Zsura Zoltán, tótkomlósi ellenzéki képviselő mindezt szóvá tette a testületi ülésen, ahol kérte, hogy vizsgálják ki az esetet, mivel felmerül a csalás gyanúja a százmilliós projekt kapcsán.

Az önkormányzati képviselő Hadházynak írt leveléből idézünk:

“A kezdés előtti fél órában két fiatal hölgy jelent meg és aláíró íveket iratot alá mindenkivel.
Aki megkérdezte, annak azt mondták, hogy statisztikához kell. Többen kifogásolták és meg is jegyezték, – talán nem a szlovákságuk miatt listázzák őket? FZ mikor tudomást szerzett róla számon kérte az aláírásokat gyűjtő hölgyeket, hogy ki engedélyezte a tevékenységüket. A hölgyek szabadkozva a vezetőjük nevére hivatkoztak. Ezek voltak a legelső információk.”

Balszerencséjükre a helyi képviselő nem elégedett meg ennyivel, és tovább lépett. Az üggyel kapcsolatos utánjárás eredményeképpen az alábbi információk kerültek elő:

“Az üggyel kapcsolatos utánjárás eredményeképpen az alábbi információk kerültek elő: Az aláírásokat az EFOP-1.5.3-16-2017-00062 pályázathoz gyűjtötték. A rendezvény szervezőjétől erre semmi hozzájárulást nem kértek és nem is kaptak!! Aki kérdezősködött annak azt mondták statisztikához kell. Az aláírást gyűjtők egyike arra hivatkozott (már nem a rendezvényen), hogy az íveknek bizonyos sorait soha nem töltik ki, azokat a vezetőjük, név szerint …….. tölti ki Mezőkovácsházán!!! Mezőkovácsháza nincs is a résztvevő települések között!!! Az aláíró lapon az alábbi olvasható: Humán Szolgáltatások Fejlesztése a Társadalmi Felzárkóztatás Érdekében EFOP-1.5.3-16-2017-00062 „

A Fidesz megint leszavazott egy tényfeltárást

Az önkormányzati képviselő kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását is, ám ezt a fideszes többség nem szavazta meg.

Korrupcióinfóján Hadházy Ákos emlékeztetett: az alapítvány régi ismerőse a politikai korrupciós hírek olvasóinak, sőt a bűnügyi információkban is szerepelt már. Az alapítványt Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka volt polgármestere szerteágazó köreibe szokás sorolni azon oknál fogva, hogy korábbi elnöke, több Simonka- érdekeltségben is felbukkant.

Hadházy – aki az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért aláírásokat gyűjtve érkezett a Simonka birodalomhoz sorolt városba, és beült az önkormányzat ülésére, ahol ez a pályázat volt a téma. Bejelentette, feljelentést tesz az ügyben, mivel meggyőződése, azért utasította aláírások gyűjtésére a közfoglalkoztatottakat az alapítvány, hogy a félmilliárd forintos pályázatban vállaltak teljesíteni tudja, de nem saját rendezvényein, hanem csalással, másokat megtévesztve.

A jelek szerint olyan országban élünk,

ahol az úri huncutok már a csóróktól is lopnak, saját zsebbe teszik a legelesettebbek felzárkóztatására szánt pénzek egy – ki tudja mekkora–részét. Milliárdok tűnnek így el valahol, érdekes módon a hatóságok a feljelentések ellenére többnyire aktatologatással töltik az idejüket. Erre jó példa a Híd a munka világába program, ahol a köddé vált pénzek ügyében még 2015 elején indult nyomozás. Az egyik érintettje ennek az ügynek Farkas Flórián lehet. Eddig a Fidesz országgyűlési képviselőjét még csak tanúként sem hallgatta meg a hatóság, mentelmi jogának felfüggesztését eddig nem tartotta indokoltnak a legfőbb ügyész.

Kapcsolódó

Hadházy Ákos: Nem kell feltalálni a csőben a lyukat, elég Hitler családpolitikáját elolvasni…..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét