Handó bukóban

A jelek szerint nem csak papíron akarja a frissen megválasztott bírói tanács ellenőrizni Handó Tünde munkásságát.

Handó Tünde alapos vizsgálódásnak nézhet elébe

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2017-es kinevezési gyakorlatát fogja vizsgálni az Országos Bírói Tanács (OBT). Így például azt, hogy milyen esetekben nyilvánított eredménytelennek pályázatokat. Erről a napirendi pontról a Fővárosi Törvényszék össz-bírói értekezlete döntött egy – amúgy polgári ügyeket tárgyaló – bíró javaslatára. Így ezt a kérdést az OBT-nek napirendre kell tűznie, Handó Tünde pedig alapos vizsgálódásnak nézhet elébe.

„Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” – ez áll abban a nyilatkozatban, amit az új OBT tagjai adtak ki alakuló ülésünkön. Már ebből kihallatszik, hogy szerintük ezek jelenleg nem jutnak kellően érvényre.

Handó joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető

A közelmúltban megválasztott új OBT-nek most éppen a Budapest Környéki Törvényszéket is vezető Hilbert Edit az elnöke. Ő az, aki Handó közeli munkatársából lett az egyik legfőbb szakmai kritikusa. Ugyancsak az új OBT tagja lett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki éppen azért perelte be Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

A PKKB-n nagy horderejű ügyeket tárgyaló Vasvári ezt saját tapasztalat alapján állítja. Munkájának szakmai elismerése sem volt ugyanis elég ahhoz, hogy – két olyan pályázat után, amelyeken az első helyen végzett – ő legyen a befutó a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára.

Handó legutóbb a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázatát nyilvánította eredménytelennek. Így átmenetileg elnök nélkül marad az ország legnagyobb bírósága, a korábbi elnök, Fazekas Sándor megbízása január 5-ével megszűnt. Az egyedüliként pályázó Fazekast támogatta volna a bírói kar, de Handó nem kér belőle. Ez pedig nem egyedi eset, az OBH elnöke 2016-ban 122 bírói álláspályázatot írt ki, amelyek közül 28 volt eredménytelen.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük