Handó szerint az Országos Bírói Tanács illegitim

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke nemes egyszerűséggel sértődött bíróknak nevezi az ő munkáját felügyelő Országos Bírói Tanács tagjait és illegitimnek véli a szervezetet. 

Aki bírál, az nincs is

Mint azt megírtuk, az Országos Bírói Tanács szerdai üléséről szóló összefoglalónkban,a testület azzal fenyegetőzik, hogy kezdeményezni fogja Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének megfosztását a tisztségétől, ha nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek.

Az OBT az Országgyűlésnél indítványozhatja Handó leváltását

Ezen törvény szerint ha az elnök neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.

Korábban a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és az OBT is törvénytelennek nyilvánította Handó kinevezési gyakorlatát.

Handó-válasz

Az OBH-elnök szerint a tanács működése nem legitim, az elmúlt három hónapban a 29 OBT tag és póttag közül 17-en lemondtak. Az elnök asszony szerint jelenleg nincs elegendő számú tag a tanácsban, ezért az ő törvényi értelmezése szerint törvénytelenül működik a testület.

Handó Tünde ámokfutásnak nevezte azt, hogy a tanács az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatához fordult a közigazgatási felsőbíróság kialakítása miatt. Úgy véli, a tanács felügyeleti jogkörét

„rögtönítélő, statáriális bíróságosdiként”

értelmezi.

A kommunizmus negyven éve az igazságszolgáltatás rendszerében is óriási pusztítást végzett, a rendszerváltás utáni időszakban a bírói függetlenségre hivatkozva szent tehénként tekintettek a bírósági szervezetre. Ezért nem is tudott úgy megújulni, ahogy az elvárható lett volna. Nagyon komoly változások mentek végbe 2012 óta a szervezetben, ehhez megfelelő vezetőkre van szükség. Az én felelősségem, hogy a bíróságok működőképesek legyenek. Hogy olyan valaki álljon az élükön, aki nem problémákat generál, hanem megoldja azokat.

Személyes konfliktus

Az OBH-elnök szerint személyes konfliktusra vezethető vissza a botrány, és a bírói függetlenség attitűdjéből eredően kevesen tudnak felülemelkedni a sérelmeiken. Utal arra is, hogy van, akit törvényszegései miatt fegyelmi eljárás fenyeget, és

„ettől szeretne mentesülni azzal, hogy egy mentelmi jogot biztosító szervezet tagjává válna. (…) Néhány sértődött bíró meg tudja bolygatni azt a nyugalmat, amely egészen mostanáig jellemezte a munkánkat.

(forrás: 168ora.hu)

Az Országos Bírói Tanács már Handó Tünde menesztésével fenyegetőzik

Merénylet készül a bírói függetlenség ellen

Az Országos Bírói Tanács újabb három tagja távozott

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük