Az odáig megvan, hogy a az Országos Bírói Tanács (OBT) az a testület, amelynek a feladata az Országos Bírói Hivatal és annak fejének, Handó Tündének az ellenőrzése. Hát, ez az, amit hősnőnk nem szeret osztatlanul, ezért módosító javaslatokat tett a közigazgatási bíráskodás megújításával összefüggő ún. módosító salátatörvény tervezetéhez. 


Handó-firnyák

Ezek a közigazgatási bíróságokat nem érintő, de az Országos Bírói Tanács jogköreivel és a Tanács által megállapított törvénysértésekkel szorosan összefüggő javaslatok azt a célt szolgálják az Országos Bírói Tanács közleménye szerint, hogy utólagos törvénymódosítással orvosolja az OBT által megállapított törvénysértéseket, amelyek miatt a bírói tanács májusban a tisztségtől való megfosztását kezdeményezte az Országgyűlésnél.

Az OBT szerint Handó mostani törvénymódosító kezdeményezése több célt szolgál. Ilyen például:

  • Handó megemeltetné az Országos Bírói Tanács létszámát a jelenlegi 15-ről 26 főre, az OBT szerint a javaslat azt a célt szolgálja, hogy Handó elérje a jelenlegi összetételű, hat évre megválasztott felügyelő testület tagjainak idő előtti menesztését.
  • legalizálná az OBT által aggályosnak nevezett kinevezési gyakorlatát.
  • módosítaná a bírák áthelyezésének szabályait.
  • lehetővé tenné a bírák kirendelését akkor is, ha a bírósági vezető és a vele hozzátartozói viszonyban lévő beosztottja között összeférhetetlenség merül fel.
  • törvénybe iktatná, hogy személyzeti határozatok esetén az OBH elnöke, azaz ő maga ne állhasson alperesi pozícióban.

Utólagos törvényhozás?

Az OBT szerint az előterjesztésekkel Handó utólagos törvénymódosítással szeretné orvosolni az OBT által megállapított törvénysértéseket, amelyek miatt a bírói tanács májusban a tisztségtől való megfosztását kezdeményezte az Országgyűlésnél.

“Ez azonban a korábbi törvénysértések kiküszöbölésére nem alkalmas, legfeljebb annak elismeréseként értelmezhető”

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét