Hány helyre teheti és mennyibe fáj, ha felvételizni akar a gyerek?

Kiknek kell fizetniük az idei felvételiért? Hány helyet lehet ingyenesen megjelölni és mi számít egy jelentkezési helynek? Fontos kérdésre válaszolunk a 2020-as felvételivel kapcsolatban – üzeni az eduline.hu.

Mi legyek,ha….

Nagyszülők, szülők, gyerekek nagy fejtörésének éljük manapság a dandárját. A portál minden segítséget megad, hogy ne kelljen másra koncentrálniuk az érintetteknek. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

Ez mit jelent?

Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölitek – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, akkor ezt ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, ám az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül.

Meg kell határozni a kiválasztott képzések, illetve formák sorrendjét, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt

– írja az Oktatási Hivatal.

Természetesen az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek nem feltétlenül kell követniük egymást a jelentkező által a jelentkezéskor felállított sorrendben – írja a felvételi tájékoztató.

Ha mégis többet jelölnétek meg

A további jelentkezési helyekért 2.000-2.000.- Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Az esetleges kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje a felvételi jelentkezési határidő, vagyis 2020. február 15.

Idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Akkor ezeket érdemes már az eljárás megkezdése előtt kideríteni. Ebben a cikkben található, miért és mennyit kell még pluszban fizetni a felvételiért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük