Haraszti Miklós a szamizdat-mozgalom, majd később az SZDSZ egyik megalapítója, az egykori demokratikus ellenzék és a rendszerváltást előkészítő ellenzéki kerekasztal kiemelkedő tagja, majd az EBESZ sajtószabadság-felelőse volt. Haraszti ritkán nyilatkozik, de akkor mindig érdemes figyelni arra, amit mond.
[mnky_ads id=”80″]

Mi a reális cél?

Haraszti a napokban megfogalmazta azt a keserű valóságot, amit szinte mindannyian érzünk, de kimondani csak Ő volt elég bátor: Be kellene már fejezni az ellenzéknek az álmodozást. Nagyon jól tudják, hogy a jelenlegi választási rendszerrel a Fideszt nem lehet legyőzni, vagyis folyamatosan ámítják a választóikat. Az egyetlen reális célért, a 2/3 megakadályozásáért kellene dolgozniuk.

A volt EBESZ-biztosnak tökéletesen igaza van. Orbán nem ismétli meg a 2002-es “hibát”, körülbástyázta magát minden olyan jogszabállyal és rendelettel, valamint “trükkök ezreivel”, amik lehetetlenné teszik demokratikus úton a megdöntését.

Most tehát két lehetőség áll mindössze az ország előtt, az egyik a gyors, ámde patak vérrel” járó forradalom, a másik a rendszer lassú erodálása, amelynek első lépcsője, amit Haraszti is ajánl, az összefogás a 2/3 magakadályozásáért. 

Nem hangzik fényesen

Tudom én, sokkal jobban hangzik a revolúció, mint az evolúció, de ismerjük el, hogy az utóbbi eredményei nehezebben jönnek ugyan, de sokkal tartósabbak. Szinte látom, hogy többen felpattannak és a felmenőimet emlegetik, mert “mi lesz, velem, nincs nekem időm erre”. Nekem sincs, de ha egyszer a józan ész ezt diktálja, érdemes legalább megfontolni a lehetőséget. Arról nem is beszélve, hogy szinte bármelyik pillant hozhat egy evolúciós ugrást, és akkor még nem is említettük  a diktatúrák slamposságát, ami már nem egy meglepő és fontos eredmény produkált.

Persze, persze értem én, hogy elég furcsán nézne a választó arra a pártra, amelyiknek elnöke először csinálna coming out-ot és hirdetné meg a reális célt: a Fidesz hatalmának lassú elerodálását, amiben egy nagyon fontos szövetségesre  -meglepő módon – a Fideszre bizton számíthat. Ha Orbán nem is, de a környezete már elvesztette minden veszélyérzetét, az elszórt banánhéjak pedig egyre gyűlnek.

Egy szó, mint száz: Haraszti igazsága bármilyen kínos is, de működik.

[mnky_ads id=”3390″]

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. “Tudom én, sokkal jobban hangzik a revolúció, mint az evolúció, de ismerjük el, hogy az utóbbi eredményei nehezebben jönnek ugyan, de sokkal tartósabbak”-mondod Miklós

  A rendszerváltás idején ugyanezt hallottuk.Nem kell revolúció
  Lett evolúció, az eredményét éppen most nyögjük.
  Ráadásul a múzeumigazgató a pofánkba vágta:
  “Tetszettek volna forradalmat csinálni!”
  Akkor most hogy van ez?
  Egy szó mint száz-ne vegyünk fel nagyösszegű hitelt arra, hogy Haraszti igazsága működik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét