Harci sürgölődés a honvédségnél

Új katonai helikoptereket szerez be a honvédség. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte: a helikoptereket szállító Airbus cég tájékoztatása szerint ezek a járművek sokféle katonai műveletre alkalmazhatók.

Szerződés az Airbus céggel

A HM közleménye szerint a haderőfejlesztésben régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges tényező a forgószárnyas-, azaz a helikopterképesség megújítása. Ennek nyomán a már hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Ezért első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével, amelynek érdekében szerződést kötött az Airbus céggel.

Erősítik és fejlesztik a haderőt

Mint írták, a kormány elsődleges és kiemelt célja, hogy garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát, amelyben meghatározó szerepe van a Magyar Honvédségnek. Ennek jegyében erősítik és fejlesztik a haderőt, s ennek következő meghatározó lépéseként döntött a 20 új, könnyű, többcélú H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzéséről a honvédelmi tárca.

Minden fontos harcászati képességet biztosít a gyártó

Kitértek arra is, hogy az eszközök kiválasztásakor az ország védelme mellett elsődleges szempont volt a hadműveleti alkalmazói igényeknek való megfelelés.

Úgy fogalmaztak: „egyértelműen kijelenthető, hogy a fegyverrendszer és az egyéb technikai felszereltség vonatkozásában minden fontos harcászati és technikai szempontból szükséges képességet” biztosít a gyártó. Az Airbus a helikopterek mellett egy kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is ad a Magyar Honvédségnek.

A vásárlást nemzetközi piackutatás előzte meg

Mint megjegyezték, a helikopter-beszerzési eljárást – a honvédség speciális követelményrendszerét is figyelembe véve – a szakmai szempontok, azaz a hadműveleti-műszaki követelményrendszer körültekintő és részletes kimunkálása mellett, széleskörű nemzetközi piackutatás előzte meg. Ahogy azt többször is hangsúlyozták, a haderőfejlesztés megvalósításában „mindenkor a rendelkezésre álló költségvetési erőforrások hatékony felhasználására törekszik a honvédelmi tárca” – írták.

Többfunkciós csapatszállító gépek

Felidézték, hogy a légierő fejlesztése tekintetében a tárca a közelmúltban a pilóták kiképzésére és – az oktatási célok mellett – egyéb katonai feladatokra is kiválóan alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket szerzett be, valamint ezek mellett többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a Magyar Honvédség légiflottáját.

A légierő képességfejlesztése ezzel nem fejeződött be

Hamarosan a haderő vegyes flottájában jelenleg meglévő képességhiányok pótlására futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett „rámpás” katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg – tették hozzá.

A cél egy 21. századi hadsereg felépítése

Közölték: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program elindításával az elmúlt negyedszázad legnagyobb volumenű és soha nem látott mértékű modernizációs folyamata vette kezdetét, amelynek kézzelfogható eredményei az új haditechnikai eszközökben is megmutatkoznak.

A cél egy olyan 21. századi modern hadsereg felépítése, amely képes megfelelni az új típusú kihívásoknak és válaszokat ad a megváltozott biztonsági környezetben jelentkező fenyegetettségre Magyarország és a magyar állampolgárok biztonságának minél szélesebb körű garantálása érdekében” – olvasható a HM közleményében.

„Gyorsköteles földetérési rendszer”

Az Airbus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a H145M típusú helikopter sokféle katonai műveletre alkalmas (felderítés, kutatás-mentés, fegyveres, felderítő, sebesültszállítás).

Kifejtették: a gépek maximális felszállási súlya 3,7 tonna. A magyar haderő gépeit úgynevezett gyorsköteles földetérési rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal és tűzvédelmi rendszerrel látják el, emellett páncél- és elektronikus védelem segíti a különleges műveletek végrehajtását. Az Airbus Helicopters által kifejlesztett HForce rendszernek köszönhetően Magyarország képes lesz nagy volumenű ballisztikus, levegő-levegő, illetve levegő-föld vezérlésű, irányított fegyverzettel felszerelni és működtetni gépeit – írták.

Az Airbus vezetői hálásak a magyarok bizalmáért

Kitértek arra, hogy a H145M duplahajtóműves helikopter először 2015-ben állt szolgálatba, a német haderőnél, azóta pedig Thaiföld és Szerbia is vásárolt gépeket.

Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója úgy fogalmazott: hálásak a „magyar kormány által tanúsított töretlen bizalomért”, amely kapcsolatuk alapja.

A 67 millió eurós árbevételű (2016) Airbus a világ egyik vezető repülés- és űrtechnikai vállalata. Európa vezető katonai repülőgép-gyártója, csapat- és teherszállító, harci és tankergépeket kínál. Helikopterválasztékukban megtalálhatók a legmodernebb civil és harci forgószárnyasok – olvasható a cég közleményében.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük