Férget nem talál a nyomorult, de a meleg kiszökik - Városi Kurír

Sorting by

×

Férget nem talál a nyomorult, de a meleg kiszökik

Gyerekkorunk óta arra tanítanak, hogy „a fák doktora”, a harkály hasznos társunk. Ez a kedves madár meggyógyítja a kártevőktől szenvedő fákat azzal, ahogyan a kérgen lyukat kopogtatva kieszi a fanyűvőket a fészkeikből és járataikból.

Hirdetés

Defekt

Mindez nagyon szép – csakhogy nem egyszer lehet tapasztalni olyasmit, hogy a harkály gyógyító ösztöne defektet kap. A leírások szerint találkozni lehet olyan harkállyal is, amely egy-egy társasház falán fúr mély lukakat.
Férget ugyan ott nem talál a nyomorult, de a kopácsolással tönkreteszi a fal szigetelését. Kiszökik a meleg, beszivárog a víz, s az épület szigetelő köntöse megbomlik.

dec25 picinae harkaly

Rengeteg ötletünk van

Van, aki kitömött ragadozó madarakkal, repdeső nejlonszalagokkal próbál védekezni. de hiába.
A szakemberek sajnos nem tehetnek a kártékony hobbit űző harkályok ellen szinte semmit, mert a harkály védett madár. Attól függően, hogy tarka, fekete vagy fehér hátú-e (ez utóbbi fokozottan védett), eszmei értéke 50 ezer forinttól felkúszhat akár 250 ezerig is. Ha kilövik, ennyi bírságot is kiszabhatnak érte.
Az állatvédelmi szabályok nagyon szigorúak. A tönkretett falú ház lakói a harkályok miatt kártérítést csak akkor igényelhetnek, ha bizonyítják: kérték ugyan a természetvédelmi hatóság segítségét, ám az nem engedélyezett semmilyen riasztást.

dec25 Picinae

Pedig lett volna még ötletünk

Az építészek ötlete: a harkály ellen különleges szigetelés a legjobb védelem, amelybe a madár híresen éles karmaival sem tud megkapaszkodni. Csakhogy ilyen még nem létezik…

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.