Harmadik, vagy első? – Mit akarnak a háziorvosok?

Miközben teljesnek tűnik a kapkodás kormányzati körökben az úgynevezett „harmadik oltás” körül -ami azért kapja tőlünk az „úgy nevezett” titulust, mert azok többségénél, akinek be kell oltatni magát, az első két akció eredménytelen volt, ezért ők nem harmadik, hanem első oltást kapnak- kialakult káosz közben megszólaltak a stratégiai szerepre „kárhoztatott” háziorvosok is.

A háziorvosok nem szeretnének nagy szabadságot

Bár a központi koronavírus-tájékoztató oldalon hétfő este jelent meg a hír arról, hogy a Kásler Miklós által összehívott szakmai grémium kidolgozta a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét, ennek előkészülete már javában zajlott a miniszterelnök július 16-ai bejelentése óta. Legalábbis erről árulkodik egy vidéki, idősotthonban is dolgozó háziorvos beszámolója, aki lapunknak azt mondta:

a szociális otthonokban össze kellett írni és le kellett adni, kik szeretnék felvenni a harmadik oltást.

Nem tartaná jó ötletnek, ha a háziorvosok túlságosan is nagy szabadságot kapnának a harmadik oltás eldöntésében, és szigorú sorvezető nélkül kellene dönteniük – írja 24.hu.

Sem virológusok, sem immunológusok nem vagyunk

Ha szabadon dönthetjük el, hogy ha valaki AstraZenecát kapott, akkor mivel oltsunk rá, abból óriási kavarodás lenne

– mondja a vegyes praxist igazgató orvos, aki úgy látja, betegei egyelőre kivárnak, nincs tolongás a jelentkezésben. Néhány érdeklődő telefont kapott csak, de a kérdésekre – protokoll hiányában – egyelőre csak annyit tudott válaszolni, amit eddig hivatalosan közöltek. Mivel még a betegei sem döntöttek arról, élnek-e az újraoltás lehetőségével, a háziorvos nehezen tudja majd összesíteni, pontosan hány és milyen vakcinát rendeljen, mint ahogy ezt a Népszava információi szerint meg kell tenniük az alapellátó orvosoknak.

Az általunk megkérdezett háziorvosok  folytatódik a cikk, mindegyike azt mondta, észszerűbb lenne, ha a harmadik oltásokat az oltópontokon szerveznék meg, mert a rendelők már így is túlterheltek: rendelésenként százas betegforgalmat menedzselnek, miközben még mindig zajlanak az első körös oltások, és azok meggyőzése, akik valamilyen oknál fogva nem akarják beoltatni magukat. Egyik forrásunk szerint többségük nem oltásellenes, inkább hezitáló, akiket egy kis rábeszélés után meg lehet győzni az oltásról.

A jelenlegi járványintenzitás alapján nem azt mondom, hogy ráér a harmadik oltás, de jelenleg sürgetőbb a be nem oltottak oltása

– hangsúlyozta a háziorvos, akinek praxisában 80 százalékos az átoltottság, tehát van még húsz százalék, nagyjából 400 ember, aki nem kapott oltást. Úgy véli, sokkal fontosabb először őket beoltani, mint a harmadik oltást variálni azoknál, akik már oltva vannak.

Az idézett cikkből az nem derül ki, hogy például a ,megkérdezett háziorvos szerint azok a hatvan év felettiek, akiket Sinoparmmal olttatott a kormány és nem  mutatható ki náluk a védettség kialakulása, a harmadik oltásra, vagy elsőre legyenek- e  jogosultak. A döntés gyors kormányzati meghozatala azért is nagyon fontos, mert kérdéses, hogy egy későbbi időpontban miként kezeli a rendszer a harmadszor oltottakat,

mint olyanokat, akik „emlékeztetőt” kaptak, vagy olyanokat, akiknek záros határidőn belül meg kell kapniuk a második vakcinát.

Kapcsolódó

 

háziorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük