Három éve nincs köztünk Ferenczi Krisztina

Amíg le nem gyűrte a kór, amíg csak bírta erővel, kíméletlen elszántsággal és megfélemlíthetetlenül akarta megismerni és olvasói elé tárni a mai rendszer minden visszaélését, hazugságát, csalását, ez volt ő Ferenczi Krisztina. 

“Számolnom kell, mert elfogy az élet….”

Az egyik legkiválóbb oknyomozó újságíróként dolgozott, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg. Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az egykori Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. 2006-ban jelent meg Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben A Narancsbőr című kötete.

Évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy itt a vége. Van néhány szekrénnyi kutatási anyagom, azt jó lenne átadni valakinek. Szeretném megírni még a családregényemet, szeretnék belőle filmet írni, szeretném abban anyámat meg magamat eljátszani, szeretném a verseimet kötetbe rendezni. És nem utolsósorban a gyerekeim dolgait egyengetni. A könyv után egyébként egy nagyon komoly sziesztára lesz szükségem, amikor csak zenét hallgatok, olvasok, amikor már nem leszek hírfüggő. Számolnom kell, mert elfogy az élet.”

Könyveiben és cikkeiben

kíméletlenül elénk tárta a politika legmélyebb bugyrait, sokszor a saját biztonságát is kockára téve kereste a válaszokat. Kapott fenyegetéseket, sőt még fekáliát is küldtek neki a szerkesztőségbe, díszcsomagolásban. Volt olyan vállalkozó, aki 10 milliós hirdetést ajánlott neki, ha nem teregeti ki a róla szerzett információit, ám Ferenczi Krisztinát nem lehetett megvásárolni.

Néha nagyokat kacagtam, kicsit kellemetlen volt, amikor a telefonomat ki akarták tépni a kezemből, benyúltak a kocsiba. (…) Tudtam, hogy ezt senki más nem csinálja meg. Nyilván vannak olyan tulajdonságaim, amik alkalmassá tesznek arra, hogy ez a történet megtaláljon engem. A legrosszabbak a legjobb tulajdonságaim is: hajlíthatatlan, megkörnyékezhetetlen vagyok. És kitartó, normális ember már feladta volna, én még nem.” (nlcafe.hu)

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban dolgozott, szerepelt a Radnóti Színpadon, a József Attila Színház társulatában, Pécsett, Békéscsabán, és Szegeden. Közben elvégezte az ELTE magyar szakát. Miután 1990-ben a szegedi színháztól elbocsátották Ruszt József művészeti vezetőt, Ferenczi még eljátszotta Anna Karenina szerepét, majd ő is távozott. Még ebben az évben elvégezte a Magyar Hírlap újságíró-iskoláját, Soros-ösztöndíjjal megírta az 1994-ben megjelent Előjáték a sajtószabadsághoz című kötetét

Ferenczi úgy vélte,

Orbán Viktor sokáig marad még hatalmon, ám előbb-utóbb mindenki összerakja magában a képet:

“olyan mértékben rendeződtek át a vagyoni viszonyok a szegények kárára, hogy az aligha marad következmények nélkül.”

– figyelmeztetett. Nyugodjon békében!

Orbán vagyonbevallatása

Nagy nap a mai! Kiderül, hogy mekkora az Orbán-vagyon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük