A szlovákiai Somorja a házigazdája az idei Mezei futó Európa bajnokságnak, ahol a norvég válogatottban pályára lép mindhárom Ingebrigtsen fivér.

A mindössze 17 éves Jakob Ingebrigtsen (a felső képen) egy évvel ezelőtt a juniorok között győzött. Filip Ingebrigtsen (24 éves) tavaly az amszterdami Eb-n nyert az 1500 méteres pályaversenyen, míg Henrik Ingebrigtsen (26 éves) 2012-ben a budapesti mezei futó Eb-n nyert az U23-as mezőnyben. Henrik a felnőttek között tavaly 1500 méteren bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon.

De természetesen ott lesz a rajtnál a férfi és a női török címvédő, azaz Aras Kaya és Can Yasemin is. Egy évvel ezelőtt Törökországban a férfiaknál és a nőknél is kettős török győzelem született. A férfiaknál a brit Callum Hawkins, míg a nőknél a norvég Karoline Bjerkeli Grøvdal fért még fel a dobogóra.

Az év utolsó kontinensbajnokságán a magyar színeket kilenc futóatléta képviseli.

“Tehetséges fiatalokkal veszünk részt a viadalon – mondta Csoma Ferenc csapatvezető –  Csapatban két korcsoportban leszünk érdekeltek. A junior nők versenyében, amelyre sok nevezés érkezett, látok lehetőséget, hogy a már erős versenyeken bizonyított atlétáinkkal az élen a mezőny első felében, a legjobb tízben végezzünk. A férfi U23 csapatunk is jó erőkből áll, tisztes helytállás itt is várható.”

Egyéni helyezésekre tekintve jó állapotban áll rajthoz a junior Tóth Lili Anna. A férfiak hasonló korcsoportjában a 17 éves Palkovits Istvánnál a távlati célok a meghatározók, a nemzetközi versenyek légkörének megismerése és a tapasztalatszerzés, de ez a szempont vonatkozik még a többiekre is.

Az utazó csapat

U23 férfiak: Juhász Balázs, Pápai Márton, Bertalan Renátó
U20 férfiak: Palkovits István
U20 nők:Tóth Lili Anna, Pavuk Tíra, Mógor Boglárka, Máté Anna, Hornyák Anna.
Kísérők: Csoma Ferenc csapatvezető, Fazekas Gáspár edző Urbanikné Rosza Mária edző, Horváth Márton, masszőr

A kétszeres Európa-bajnok, ír Fionnuala McCormack (lánykori nevén Britton) 15. alkalommal áll rajthoz a kontinensviadalon

Rekordrészvétel várható Somorján

Az Eb műsorán egy új versenyszám is szerepel, a 4×1500 m-es vegyes váltó. Martin Pupiš, a szlovák válogatott vezetőedzője elmondta, Jozef Pelikán és Jozef Repčík biztos a váltóban, de a női tagok pozíciója kérdéses.

„Számítottunk Lucia Klocovára, de ő időközben visszavonult, Alexandra Štuková pedig sérülésből lábadozik” – nyilatkozta Martin Pupiš, aki a legjobb eredményeket a vegyes váltótól és az U23-as női versenyzőktől várja.

Korábban arra sem volt példa, hogy az Eb hivatalos programján belül amatőr futóknak is rendezzenek versenyt, Somorján azonban ezzel zárul majd a nap. A felnőttek 6 km-en, a gyerekek 1,5 km-en mérhetik össze erejüket.

„A rekreációs futók is próbára tehetik magukat a pályán, ami biztosan nagy élmény lesz számukra. Eddig már 250-en jelentkeztek” – mondta Peter Korčok, a Szlovák Atlétikai Szövetség elnöke.

(Forrás: atletika.hu/ujszo.com)

Még több SPORT!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét