KoronavírusGyorshír

Gyakrabban kellene cserélni a napszemüvegedet, mint hinnéd!

szemüveg

Ha imádod is az éppen aktuális napszemüvegedet, lehet, hogy itt az ideje lecserélni. A napszemüvegek UV-védelme ugyanis idővel csökken, arra pedig még nincs megfelelő teszt, hogy meghatározhassuk, pontosan mennyi időn át biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek.

Tegnap még védett és ma?

A legtöbben éveken át viselik ugyanazt a napszemüveget, azt viszont nem sikerült bizonyítani, hogy ez idő alatt a lencsék ugyanolyan hatékonysággal látják el a szem UV-sugarakkal szembeni védelmét. Nincs pontosan meghatározva, hogy mennyi idő után kell lecserélni a napszemüveget, de ha már régóta megvan, valószínűleg eljött az ideje a cserének. Az UV-sugárzás ugyanis szürkehályogot, retinakárosodást, látásromlást és tartós szemproblémákat okoz.

Egy új kutatásban a napszemüvegeket különböző kategóriákba sorolva vizsgálták, alapul véve a lencsék sötétségét és az UV-védelmet. Minden napszemüvegnek át kellett mennie egy teszten, melynek során egy 450 wattos Nap-szimulátor világította meg őket 50 órán keresztül 30 cm-es távolságból. Ez egyenlő azzal, mintha 2 teljesen átlagos nyári napot, vagy 4 téli napot töltenénk a közvetlen napfénynek kitéve. A vizsgálatok alapján a kutatók még nem merik egyértelműen kijelenteni, hogy a napfény hatására az UV-védelem idővel egyértelműen romlik, ugyanakkor azt is megállapították, nincs olyan eszköz, ami képes lenne ezt megakadályozni.
Egy tanulmány azt állítja, a napfény hatására a lencsék ütésálló tulajdonságai is gyengülnek.

Abban minden szakember egyetért, hogy az a módszer, ahogyan a gyártók napjainkban tesztelik a napszemüvegeket, nem megfelelő. Jelenleg nincs hivatalos ajánlás azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő elteltével érdemes új napszemüveget keresni, de a szakemberek abban biztosak, hogy célszerű óvatosnak lenni az idő múlásának a napszemüvegekre gyakorolt hatásaival.

Ne találgass,  vizsgáltasd be!

Ha szeretnéd tudni, hogy a régi napszemüveged még megfelel-e az elvárásoknak az UV-védelmet illetően, a legjobb, ha bevizsgáltatod.

Amíg ezzel kapcsolatban több nem derül ki, a szakemberek szerint a legjobb, ha 100%-os UV-védelmet biztosító vagy UV-400 jelöléssel ellátott napszemüveget vásárolsz. Lehet az akár egy divatos Polaroid napszemüveg, vagy akár egy igazán exkluzív női vagy férfi napszemüveg, az ár, a polarizáltság, a lencsék színe és sötétsége nem relevánsak UV-védelem szempontjából. Még az átlátszó lencsék is rendelkezhetnek UV-védelemmel, nem szükséges sötétnek lenniük.

Fontos a méret!

Azonban a méret igenis számít. Ha hosszú időn át tartózkodsz a szabadban, minél nagyobb napszemüveget válassz. Ha síelsz vagy a parton töltöd az egész napot, a hó és a víz minden irányból visszaverik az UV-sugarakat, ezért jobb, ha minél nagyobb méretű szemüveggel óvod magad.

A szakemberek szerint az is fontos, hogy ne vásároljunk olyan helyről napszemüveget, ahol már eleve napsugárzásnak voltak kitéve, pl. egy vízparti trafikban lévő állványon.

Kapcsolódó

Ezt látja, aki rövidlátó és nincs kéznél az “ókula”

About Author

Szólj hozzá!