Emlékeznek még a Gruevszki-ügyre? Egyetlen hét alatt elsikálták a menedékkérelmét, míg ő Budapest nívós szállodájának vendégeként élte világát. Tudunk mi, ha akarunk! Csak nem akarunk…..”Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés.”

Nem szűnt meg az embertelen bánásmód a magyar határon felállított tranzitzónákban

Most egy iraki család két felnőtt tagját éheztetik a magyar hatóságok – írta Facebook-posztjában a Magyar Helsinki Bizottság. Lehet kormányszóvivői részről lökni a szokott rizsát, hogy Sosos-szervezet az, ami hírt ad ilyen apró-cseprő dolgokról, de minek nevezzük azt, aki a hírt generálta? Mit gondol majd akkor, ha Ön válik kipécézetté és szorul civil szervezet  segítségére?

“Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába. A szülők múlt péntek óta nem kapnak enni. Csak az jut nekik, ami a kisgyerekeiktől (egyikük súlyos beteg) megmarad. A Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy lépjen fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. Most jött meg a bíróság döntése: a hatóságnak haladéktalanul enni kell adni ügyfeleinknek.

Tavaly augusztusban még arról számolhattunk be, hogy két hét után a fogva tartott emberek végre kapnak enni. Már akkor felhívtuk a figyelmet arra, ha nem módosítják a rendeletet, újabb éheztetésekre kerülhet a sor. Nem módosították. Két ember most hat napon át éhezni kényszerült.

Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés. Azért abban bízunk, hogy ma este már nem maradnak élelem nélkül a szülők.”

Augusztus közepén derült ki, hogy a július elején életbe lépett új menekültügyi szabályozás szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem köteles az első fokon elutasított, eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni, ezért többeket éheztettek a határon kialakított tranzitzónákban, sőt az éhezőknek ételt vivő Iványi Gábor lelkészt sem engedték be az adománnyal, mondván nem volt belépési engedélye.

Iványit gyalázni nem kell félnetek jó lesz – a központozás ideológia- és pártutasítás-függő!

Az ellátástól megfosztott menekültek védelmét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, amely a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben, a bíróság pedig mind a nyolc személy esetén elrendelte, hogy haladéktalanul kapjanak ételt, mert az élelem megtagadása az embertelen bánásmód tilalmába ütközik, a tranzitzónákban pedig az államot terheli az ellátási kötelezettség.

Pintér Sándor belügyminiszter akkor egy írásbeli kérdésre válaszolva azt írta:megfelel a jogszabályoknak a menedékkérők éheztetése.

Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogot kért

Bauer Tamás: Gruevszki kimenekítése

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét