Sorting by

×

Határainktól alig néhány kilométerre a kínai veszély – hogy kerülnek oda?

Ha körül nézünk az ország határain belül találunk elég környezetszennyező, veszélyes vállalkozást, az “importról”  mondjuk a Románia felől időről időre érkező folyómérgezésekről már ne is beszéljünk. Ez utóbbi sorba csatlakozik most fel, egyes hírek szerint, az oly messzinek hitt Kína is?

Elbeszélgettek az aktivistával

Aleksandar Jovanović Ćutát, az Odbranimo reke Stare planine (Védjük meg a Balkán-hegység folyóit) mozgalom aktivistáját bevitték informatív beszélgetésre miután vendégként szerepelt az Utisak nedelje (A hét benyomása) című televíziós műsorban. Jovanović erről a közösségi hálón írt- adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

„Tegnap dél körül informatív beszélgetésre vittek a rendőrségre. Ennek az oka, hogy nyilatkoztam a műsorban. A rendőrök korrektek voltak, és a kihallgatás nem tartott sokáig ”

– írta Aleksandar Jovanović Ćuta.

A műsorban az állam közönyéről beszélt, amit az ökológia iránt tanúsít.

„Olyan emberekkel van dolgunk, akik holnap, ha megtalálnák a számításukat és némi jövedelmet látnának benne, nukleáris hulladéklerakót építenének az óvodák mellé. Ana Brnabić kormányfővel ökológiáról beszélgetni kész időpazarlás ” – mondta Jovanović.

Kína, veszélyes,
illusztráció Városi Kurír

Importált mérgezés

Hangsúlyozta, hogy amit a kínaiak itt csinálnak, „soha nem tennék meg Kínában”, s hozzátette, Szerbiában tömeges bűncselekményt hajtanak végre.

„Az embereket tömegesen mérgezik, megfosztják őket a vizeiktől, a polgárok szántóföldjeit megmérgezik”

– mondta egyebek mellett az aktivista, aki szerint a mozgalom többször kérte a kínai nagykövetet, hogy fogadja őket, ám ez eddig egyszer sem történt meg.

„Arra kértük őket, mondják el a Központi Bizottságuknak, hogy itt Szerbiában megmérgezik gyermekeinket”

– mondta az aktivista, aki arról is beszélt, hogy tiltakozást szervez a kínai nagykövetség előtt.

Kapcsolódó archív

Kína, veszélyes
illusztráció: V.K.

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.