Határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság ülése

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése, amelyen – ellenzéki kezdeményezésre – az MTVA-székháznál történtekről is tárgyalt volna a parlamenti testület.

A kormánypárt szabotálta a nemzetbiztonsági bizottság ülését

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke az ülésteremben elmondta: a testület keddi rendkívüli ülését eredetileg a bizottság fideszes alelnöke, Halász János és frakciótársa, Hubay György kezdeményezte közbeszerzés alóli mentesítési kérelem megtárgyalására. A belügyminiszter ugyanakkor kedd reggel levélben kérte annak levételét a napirendről.

Mirkóczki Ádám és az MSZP-s Molnár Zsolt azt kezdeményezte, hogy aktuális nemzetbiztonsági témákról is tárgyaljanak.

A testület ülésén végül sem a kormánypárti képviselők, sem a meghívottak nem vettek részt. A Fidesz az MTI-vel azt közölte: azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik, később megjelölt napirendi pontból pedig „csak politikai balhét akart csinálni az ellenzék”.

Az országos rendőrfőkapitány nem tartotta be az ígéretét

Mirkóczki Ádám az ülésteremben úgy vélekedett: elsősorban a kormánypártok érdeke lett volna, hogy az elmúlt napok legnagyobb figyelmet kapott történéseiről tárgyaljanak, és tisztázni kellett volna például azt, hogy az országgyűlési képviselők, valamint a fegyveres biztonsági őrök hatáskörei meddig terjednek, ki hibázott és ki nem az MTVA-székháznál.

A jobbikos politikus az ülés után újságíróknak arról beszélt, hogy előző nap – amikor LMP-s képviselőtársaival az Országos Rendőr-főkapitányságon jártak – ígéretet kaptak arra, hogy az országos főkapitány részt vesz az ülésen és válaszol az elmúlt napok tüntetéssorozatán, a tévészékháznál, s a tévészékházban történtekkel kapcsolatos kérdéseikre.

Mirkóczki Ádám szerint a Fidesz-KDNP menekül a kérdések elől, mert kellemetlen nekik ez az ügy.

Molnár Zsolt (MSZP) szintén úgy értékelt, a Fidesz-KDNP kibújik minden olyan kérdés tárgyalása alól, ami kellemetlen számára.

Ungár Péter (LMP) szerint az, hogy a kormánypárti képviselők megfutamodtak, azt jelzi, hogy saját állításaikat sem tudják alátámasztani.

Az ellenzék akár karácsonykor is hajlandó tárgyalni

Vadai Ágnes DK-s képviselő – aki nem tagja a bizottságnak, de rendelkezik a szükséges átvilágítással – is újságíróknak nyilatkozva aggasztónak nevezte, hogy az elmúlt 36-48 órában a belügyminiszter nem nyilvánult meg a Kossuth téren, a tévészékháznál, s a tévészékházban történtek ügyében.

Közölte: még kedden megpróbálja elérni, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság – akár karácsonykor – üljön össze és tárgyaljon az ügyről.

Vadai Ágnest az ülés után az M1 riportere arról kérdezte, hogy az MTVA-székházba behatoló képviselők miért állították, hogy nem próbálnak majd betörni a stúdióba, miközben később többször megpróbálták. Vadai Ágnes erre többször visszakérdezett, hogy ő vagy bármely másik képviselő betört-e. Molnár Zsolt megjegyezte, hogy a kérdésben szereplő ajtó egy betörhetetlen ajtó volt.

A riporter kérdésére Vadai Ágnes hangsúlyozta: nem gondolja, hogy túlterjeszkedtek volna képviselői jogköreiken.

Tüntetők egy csoportja vasárnap este a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) III. kerületi székházához vonult. Több ellenzéki képviselő még aznap este bement az épületbe azzal a céllal, hogy követeléseiket beolvassák a közmédiában. Hétfő reggel Hadházy Ákos (független) összetűzésbe került az MTVA biztonsági embereivel, ezután őt és Szél Bernadettet (független) kivezették (pontosabban kidobták, mint egy krumpliszsákot – a szerk.) az épületből. Az MTVA az MTI-vel hétfőn azt közölte: az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük