Határtalan embertelenség

A Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert a déli határon felállított tranzitzónában a magyar hatóság emberei nem adtak enni azoknak a nagykorú menedékkérőknek, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét, de meg akarták várni a jogerős döntést, írja az Index.

Menj vissza Szerbiába!

A Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság (BMH) arra hivatkozik, hogy a júliusban megváltoztatott menekültügyi szabályozás alapján mindenkinek elutasítják a kérelmét, aki Szerbia felől érkezik. Így a menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, mivel hiányos a szabályozás. Így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége.

A hatóság a menedékkérőket addig arra biztatja, hogy menjenek vissza Szerbiába, a nagykorúak pedig enni sem kapnak.

Csak a gyerekek ehetnek – ilyenkor szétválasztják a családokat

A lap bemutatta a két afgán családnak az esetét, akiknek az ügyét a magyar hatóság az első fokú elutasítás után nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárásként kezelte. A BMH pedig úgy értelmezi a szabályokat, hogy a tranzitzóna idegenrendészeti részlegében nem kell ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak.

Végül a család kiskorú tagjai és egy szoptatós anya kapott ételt, de a nő férjének és egy 18 éves fiúnak már nem adtak enni. Ráadásul a lap szerint egy elkülönített helyen etették őket, hogy véletlenül se adhassanak a családtagjaiknak. A Helsinki Bizottság szerint a felnőtteket arra biztatják, hogy inkább menjenek vissza Szerbiába.

Étkeztetés – strasbourgi utasításra

Miután a Helsinki Bizottság augusztus 10-én ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bizottságtól, az még aznap kötelezte a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a két családnak. A lap az intézkedésről készült dokumentumok alapján azt írta, hogy szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszor esznek.

A Helsinki Bizottság ügyfelei között volt két hadköteles korú, szír férfi is, akik a háború elől menekültek el, akik az intézkedés hatására először szintén kaptak enni, de a lap szerint kedden már azt mondták nekik, hogy ha enni akarnak, forduljanak a bírósághoz.

(Forrás: 444.hu, Index)

Magyarországon megdöbbentő a migránsokkal, az emberi jogokkal szembeni megvetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük