Sorting by

×

Hatgólos magyar siker a brazilok ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbra is vezeti középdöntős csoportját az egyiptomi világbajnokságon, miután az első forduló csütörtöki játéknapján 29-23-ra legyőzte Brazíliát.

A magyarok meccskeretéből ezúttal Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki taktikai okok miatt.

A brazilok legjelentősebb hiányzója ezen a tornán Thiagus Petrus, a Szeged korábbi, a Barcelona jelenlegi védekezőspecialistája, illetve Marcus Oliveira szövetségi kapitány. Mindketten koronavírusos megbetegedés miatt hagyják ki a világbajnokságot.

Vegyes képet mutatott az első negyedóra, mert mindkét oldalon voltak szép megoldások, nagy gólok, ugyanakkor ki nem kényszerített hibák, pontatlan lövések is. A 14. percben a brazilok súlyosnak tűnő térdsérülés miatt elveszítették José Toledót, a jobbátlövőt egy vétlen szituáció után hordágyon vitték le a pályáról. A magyarok Mikler Roland védéseire alapozva egy 5-1-es sorozattal elléptek 11-8-ra, de a brazilok gyorsan visszazárkóztak, ráadásul a 24. percben Ancsin Gábort már másodszor állították ki.

A hajrában Mikler további bravúrokat mutatott be, a védekezés egyre jobban működött előtte – a második negyedórában csupán három gólt kapott a csapat -, így a magyarok egy 4-0-s sorozattal zárták az első félidőt, és a szünetben 16-11-re vezettek.

A második felvonás elején már hét találat is volt a különbség, ám a folytatásban felzárkóztak a nagyszerűen küzdő brazilok

A magyar csapat játéka támadásban és védekezésben is pontatlanná vált. A hullámvölgyet egy 5-1-es szériával használta ki az ellenfél, Gulyás István szövetségi kapitány időkérése után azonban egy négyes gólsorozattal ismét elhúzott a magyar válogatott (25-18).

A hajrában is inkább a védekezés, mint a támadójáték működött hatékonyan magyar oldalon, ennek ellenére sikerült növelni a különbséget, és végül magabiztosan, hat találattal győzni.

Mikler Roland 39 lövésből 16-ot védett. A mezőny legeredményesebb játékosa a brazil Haniel Langaro volt nyolc góllal. A Telekom Veszprém beállója, Rogerio Moraes mindhárom lövését gólra váltotta.

A két csapat hatodik egymás elleni mérkőzésén a hatodik magyar siker született.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

“A játék minden elemében előrébb tudtunk lépni. A védekezés ugyan nehezen állt össze, de a 20. perctől a középső emberek ráéreztek, hogy mit kell csinálni, kire kell jobban figyelni és onnét már jól ment a kapunk előtti játék is. Érezhető volt, hogy a brazilokból jóval többet kivett a csoportkör, egyre fogytak, fáradtak, mi pedig mentünk előre. A továbbjutás szempontjából a lengyelek elleni mérkőzés lesz a legfontosabb, most már erre koncentrálunk.”

Mikler Roland, magyar válogatott 16 védést bemutató és a mérkőzés legjobbjának megválasztott kapusa

“Elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Bár az elején nehezen lendültem bele, az első félidő végül elég jól sikerült, uraltuk a játékot. A második félidő közepén, jelentős előnynél kicsit kiengedtünk, többet belehibáztunk, de volt tartásunk és mindig volt egy-egy játékos, aki magára vállalta a helyzeteket és továbblendített bennünket. A védekezésünkben jól működtek a páros kapcsolatok, büszke vagyok a csapatra, megyünk tovább.”

Sunajko Stefan, a magyar válogatott négy gólig jutó balszélsője

“Nehéz mérkőzés volt. Tudtuk, hogy kellemetlen az ellenfelünk játékstílusa, készültünk is rá. Örülök, hogy tudtam gólokat szerezni, főleg akkor, amikor arra a legnagyobb szükség volt, és annak is, hogy a szélsők ezúttal még többet tudtak hozzátenni a csapat játékához. Köszönöm a stábnak a lehetőséget, igyekszem élni vele.”

Sipos Adrián, a magyar válogatott játékosának nyilatkozata

“Örülünk a győzelemnek, igyekeztünk koncentráltan játszani, és úgy érzem, hogy egyre jobban bele is jövünk. Mindenki megtalálta a helyét a csapatban és nagyon pozitív volt, hogy ha valakinek éppen nem ment, akkor jött a másik ugyanabba a pozícióba és segített. A szünetben azt kérte a stáb, hogy még jobban menjünk bele és minél előbb nyerjük meg a meccset. Sajnos ebbe belehibáztunk, de aztán gyorsan észbe kaptunk és végül megnyugtató győzelmet arattunk.”

A spanyolok nyerték a németek elleni rangadót

Az Európa-bajnok spanyol válogatott 32-28-ra legyőzte Németország csapatát.

A szünetben még három találattal vezettek a spanyolok, ám a németek remekül kezdték a második félidőt, és hamarosan már ők voltak háromgólos előnyben. Erre az Európa-bajnoki címvédő 9-1-es sorozattal reagált, és a hajrában már nem engedték közelebb az ellenfelüket, így továbbra is veretlenek a tornán.

A Telekom Veszprém spanyol játékosai közül a jobbátlövő Jorge Maqueda két góllal, a kapus Rodrigo Corrales 11 védéssel, a Szeged irányítója, Joan Canellas szintén két találattal járult hozzá a sikerhez.

A kairói II. csoportban az olimpiai és világbajnoki címvédő dánok a várt magabiztossággal győzték le Katart, így továbbra is őrzik százszázalékos mérlegüket.

Férfi kézilabda-világbajnokság

Középdöntő, 1. forduló, I. csoport:

Magyarország-Brazília 29-23 (16-11)
Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Brunner, Salah (svájciak)
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin 1, Bánhidi 5, Bodó 4, Bóka, Hanusz, Hornyák 3, Lékai 3, Máthé 4 (1), Nagy, Rodriguez, Rosta 2, Sipos 1, Sunajko 4, Szita 2.
Brazília: Almeida, Da Rosa (kapusok), Andrade, Chiuffa 4 (2), Hackbarth 2, Langaro 8, Luciano, Moraes 3, Patrianova, Ponciano 2, Rodrigues 3, Silva 1, Teixeira, Teixeira, Toledo, Torriani.

Spanyolország-Németország 32-28 (16-13)
Lengyelország-Uruguay 30-16 (14-9)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Lengyelország 4, 4. Németország 2, 5. Brazília 1, 6. Uruguay 0

II. csoport (Kairó):

Dánia-Katar 32-23 (17-12)
Horvátország-Bahrein 28-18 (13-8)
Argentína-Japán 28-24 (17-13)

Az állás: 1. Dánia 6 pont, 2. Horvátország 5, 3. Argentína 4, 4. Katar 2, 5. Japán 1, 6. Bahrein 0

A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Forrás: MKSZ/MTI

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.