Hatmillióért hirdetik a zászlók a (tehetős) Családok Évét

Orbán Viktor a Családok Éve kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „olyan Magyarországot képzelek el, ahol egyetlen fiatal sem változtatja meg a családalapítási terveit csak azért, mert gazdasági, anyagi nehézségekbe ütközik.”

Csak nevében “családi”

A kormány által hangoztatott intézkedések közül a családi adórendszer, ami csak nevében „családi” és az elmúlt években a családok 40 százaléka nem is tudott élni vele, a diplomás GYED, amit a tavalyi évben 500-nál alig többen vettek igénybe, illetve a 3 gyermekes édesanyák elengedett diákhitel tartozása úgy tűnik, ezidáig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A jelenleg lebegtetett egész életre szóló SZJA alóli mentesülés is – szintén a 3 gyermekeseknek, valamint a banki jelzáloghitellel rendelkező családok gyermekenként 1 millió forintos támogatása is inkább tűnik megosztó, mint átgondolt lépésnek. Ezzel a kormány ismét csak a jéghegy csúcsát kapirgálja, a CSOK és az elmúlt évek devizahiteles katasztrófájának szempontjából is.

De a programban szó van bölcsőde fejlesztésről az országhatáron belül és a kárpát-medencei óvoda fejlesztési program keretében, 17,1 milliárd forintos támogatással, az országon kívül is.

A Köldökzsinór Program

egyszeri – 64 ezer forintos – születési támogatást nyújt, a bárhol külföldön született magyar gyermekek számára. Ehhez kapcsolható adat, hogy már a tavalyi évben is minden 6. magyar gyermek külföldön született, az utóbbi évek elvándorlásának köszönhetően.

Egyértelmű tehát, hogy a kormány intézkedései ellenére sem csökken a kivándorlási kedv. A 18-29 évesek 41%-a készül elhagyni az országot. A legtöbben a rossz megélhetési körülményeket és Orbán Viktor, valamint a Fidesz politikáját említik okként. A kormány Gyere haza fiatal programja keretében 100 millió forintból, mindössze 105 magyart tudtak hazacsábítani.

A születések száma

is 1,6 százalékkal elmaradt az előző évekétől, felgyorsult a népességfogyás. Az egyszülős családok 62%-a és minden második, 7 év alatti gyermek szegénységben él. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 3 millió ember él lakásszegénységben. Ebbe a csoportba tartozik a lakását fűteni nem tudó nyugdíjas és a fiatal pályakezdő is, akinek szinte teljes jövedelmét elviszi a magas albérleti díj. Az állam szinte teljesen kivonult a rászorulóknak való segítségnyújtásból – igaz kormányra kerülésükkor azt ígérték, nem hagynak senkit az útszélén. De a tények makacs dolgok.

Mindezek alapján 2018 igazán csak a „tehetős” családok éve lesz.

De ezt nap mint nap tapasztalhatjuk is, hiszen Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és barátaik családja szépen gyarapodik.

A zászlókra költött pénzből, pedig több száz köbméter tűzifát vehettek volna inkább a rászoruló családoknak!

Hegyesi Beáta

Forrás

DK: maguk a családok cáfolják, hogy 2018. a családok éve lenne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük