Ágoston László: legyen hatósági áras a helyesírási kéziszótár!

Arról, hogy hatósági árstopot vezet be a kormány február 1-től „6+csirkefarhát” témakörben, feltehetően sokan hallottak. Arról, hogy emellett minden boltnak tacepaokon kell hirdetniük, hogy mindezért Orbán Viktor kormányának kell köszönetet mondani, talán kevesebben. Ezen az áldatlan állapoton hivatott változtatni Rogán rendelete és a kormányoldalról letölthető plakát.

Igen ám, de….

Ahogy arról beszámoltunk, a friss Magyar Közlönyben megjelentek a Rogán Antal által jegyezett rendeletben előírt „tájékoztatási kötelezettség” részleteit is. Eszerint az árstopról szóló tájékoztatót a rendeletben érintett üzletek

„vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretben”

ki kell elhelyezni. A tájékoztató mérete és pontos formája az érintett üzletek méretétől is függ, Például

„a hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő”

számára az alábbi dokumentumot kötelező kihelyezni,:

„legalább 297×420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán.

A kormány arculati kézikönyvet is közzétett, ami azt részletezi, hogy mekkorának kell lennie a plakáton lévő árstop logónak, és hogy mi a színkódja a kék háttérnek. Honlapjukra több méretben is felkerültek ezek a nyomtatható tájékoztatók.

A legnagyobb, A0-s (84,1 cm x 118,9 cm) méretű plakát több helyesírási hibát is tartalmaz. Nemcsak a központozás hiánya nehezíti a szöveg értelmezését, de néhol még betűk is hiányoznak a szavakból.

Van, aki a 8 elemit is behazudja?

„Megszűnt a Hírcsárda, helyét a kormányzati kommunikáció vette át. Hatósági áras lesz a helyesírási kéziszótár. A Fidesz plakátjait mostantól Orbán Viktor Facebook-oldalának kommentelői szerkesztik.

fotó: Ágoston László Facebook oldala

UPDATE: Kiderült, hogy az egész csak egy kutatás része, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézete folytat kutatásokat a szekunder szégyenérzettel kapcsolatban. (Nem, ez nem igaz. Csak irónia volt. Tényleg ez Magyarország Kormányának igényszintje.)” Forrás

Kapcsolódó

Ágoston László: hatósági áras lesz a helyesírási kéziszótár!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük