Havas Henrik: én még ilyet nem b@szt@m! – Gondolatok egy Fradi-meccs és a „pálya szélén rángatózó nyakkendős, ványadt kölök” kapcsán

Havas Henrik rendszeresen jelentkezik Facebook-oldalán olyan bejegyzésekkel, amiben egy-egy hír kapcsán eszébe jutó történetet mesél el. Most egy meccs (az, amelyikben Ferencváros–Bayer Leverkusen 0 – 2-őt játszott a Puskás Arénában) indította be a gondolkodót, aki Mészöly Kálmán telefonhívásától jutott el a pálya szélén ügyetlenkedő kitudjaki-ig. Az érdekes eszmefuttatását betűhíven közöljük.

„2011 őszén felhívott telefonon Mészöly Kálmán,

akit gyerekkorom óta ismertem, mert ugyanabban a csapatban, a III. Kerületi TTVE-ben focizott, mint az apám. Többször együtt nyaraltunk, Kálmánnak volt türelme velünk, gyerekekkel a sekély vízbe letűzött nádszálak között fejelni. Szóval felhívott telefonon és megkérdezte, hogy másnap én tényleg vendég leszek-e a Sport Tv-ben. Mondtam, hogy megyek, mert Újpest-Fradi lesz és ilyenkor meg szoktak hívni. Azt mondta, hogy

,,Vigyázz, Henrik, és nem csak arra, amit az élő adásban mondasz, de még arra is, hogy kinek, mit mondasz a sminkszobában, vagy éppen a folyosón. Rengeteg geci van és ha valami rosszat mondasz úgy általában a magyar focira, vagy ne adj’ isten a Fradira vagy a Videotonra, rögtön jelentik és akkor már rá is basztál!”

Kérdeztem, hogy kinek jelentik, mondta, hogy na mégis kinek, a főnöknek. Azóta próbálok nem figyelni arra, hogy meccs előtt, közben és után mit mondanak a meghívott szakértők.

Ami a 16-i Fradi meccset illeti, előrebocsátom, hogy bár Újpesten, a Fóti úton születtem, én még a Fradinak is drukkolok, ha külföldi csapattal játszik

Megnéztem a meccset, hiába voltam két évig az MLSZ sajtófőnöke, most nem fogok szakmázni. Sajnáltam mind az ötvenezer szurkolót, emelem a kalapom a kreatív emberek előtt, akik kitalálták a huszárt ábrázoló életképet (talán a Hadik c. filmet promotálták), és hát még engem is majdnem feldobott a ,,Föl, föl vitézek, a csatára!” – felirat. Én igazából azért mégiscsak a sok gyerek miatt vagyok szomorú, szegények, nyilván megnézték az interneten, pontosabban a Mandineren Kubatov Gábor videóját, amin a félelmetes sas lecsap valami véres koncra és egyből tépkedi. A klubelnök, aki egyben a kormánypárt igazgatója, kommentálja is a vérszomjas sas akcióját:

,,Így kell lecsapnunk nekünk is minden apró lehetőségre.”

Szegény gyerek, apjával, nagyapjával elment, várta, hogy a zöld-fehér játékosok mikor marcangolják szét a Bayer 04 Leverkusen játékosait. Ahogy néztem a meccset, pontosan tudtam, hogy a fanatikus közönség feltüzeli csapatát. El is énekelték a Himnuszt Wingonak, Abenanak, Knoesternek, Civicnek, Esitinek, Traorénak, Gojaknak, Zachariassennek meg Mmaeenek. Szegények kérdően néztek Dibuszra, meg Vécseire, hogy most mi van, aztán nem értették, hogy mit jelent az, hogy nincs majré, szétszedjük őket, mint Foxi a lábtörlőt.

Tényleg sajnálom a gyerekeket, mert a jó hangulat három percig sem tartott,

mert egy Diaby nevű futballista elszaladt a jobb oldalon, aztán bevágta Dibusz lába közé. Én őszintén megmondom, hogy – bár Havasné lökdösött – nem kapcsoltam át a Youtube-ra, pedig már be volt készítve Shostakovich The Second Waltz-e.

Az igazi katasztrófa az a szünetben volt,

rutinosan nem hallgattam meg a meghívott szakértőket, de egyszer csak fennakadtak a szemeim. A pálya szélén egy vékonyka srác készített interjút. Azon még túltettem magam, hogy megkérdezte az egykori Fradi játékostól, Szűcs Mihálytól, hogy lehet-e, hogy a Fradi a második félidőben egy új meccset kezd el, de megmondom őszintén, hogy én már nem hallottam semmit, mert azt néztem, hogy ez a szemüveges, nyakkendős, ványadt kölök valamilyen ideggörcs miatt elkezdett rángatózni.

Megállás nélkül bólogatott, forgatta a szemét, én már attól tartottam, hogy kárt tesz magában. Azon töprengtem, mégis hogy került a pálya szélére ez a fickó, akit én még életemben nem láttam és azt sem tudtam, hogy kicsoda?

Ágnes (az elnyűhetetlen asszisztens) derítette ki, hogy Martí Zoltán a neve. Ez úgy még magában nem rázott meg, de az már igen, hogy Ágnes Viberen elküldött egy oklevelet, ami azt bizonyította, hogy ez a srác tavaly A KÖZMÉDIA ÉV RIPORTERE volt. Egyébként az okmányt nem akárkik írták alá, a két illetékes vezérigazgató, Altorjai Anita és a gyanús előéletű Papp Dániel.”

Én már lassan negyven évet töltöttem el a szakmában,

húsz évig tanítottam az egyetemen, de ahogy mifelénk (Havasné szerint Újpest, Munkásotthon utca és környéke) mondják, hát én még ilyet nem basztam. Szegény Kálmán akkor, 2011-ben még nem sejtette, hogy a magyar közszolgálati televízió milyen hihetetlen jövő előtt áll. Na, de most tényleg, honfitársaim! Hát azért Szepesi György, Knézy Jenő, Gyulai István kinézett valahogy, és az alacsony Vitray Tamás is úgy öltözött, mint akit skatulyából húztak ki.

Ez a csávó a meccs szünetében próbálta úgy tartani a mikrofont, hogy a zakójának az ujja, ami könyöknél már teljesen feltorlódott, ne takarja el az egész kezét. Szerintem otthon véletlenül a nagydarab faterjának a zakóját vette fel, és a mama se szólt neki, hogy kisfiam, ott a tükör, nézd már meg magad!

(Mint mindig, most is diktálok, Ágnes közbevetése:

,,Egyébként nős és nagyon szép felesége van.”

Hát akkor meg pláne igazam van, hogy lehetett így elengedni ezt a szerencsétlent?) Még annyit, hogy annak idején ott voltam Mészöly Kálmán első felnőtt meccsén, hatot vagy hetet kaptunk az Ikarus pályán. Szegény Kálmánt egy öreg Kerület drukker nem csak hogy az ernyővel fejbe verte, de azt mondta: ,,Szégyelld magad, te vagy a Kerület szégyene!”

Ezt tulajdonképpen csak Az Év Riporterének a kedvéért diktáltam le, ássa csak bele magát a magyar futball történetébe!

Na, például ha már úgyis szemüveges, legyen sporttörténész, a riporterkedést hagyja a picsába! Hoppá! Már rég be kéne fejeznem, de Ágnes átküldött egy pár sort, miszerint ez a srác

,,az egyik legnépszerűbb keresztény honlap, a 777blog.hu alapítója és főszerkesztője”.

Ez mindjárt más, én titokban arra tippeltem, hogy a Kubatovnak meg a Kocsis Máténak az unokaöccse. Azt azért megjegyezném, hogy a Fradi a hétvégén a Zalaegerszeggel, a Leverkusen meg a Bayern Münchennel játszik. A zöld-fehér sas már úton van Zalaegerszegre.”