Havi hasraütés: 400.000 forintnál többet keresnek a magyarok Orbánék szerint

Azt írja a KSH, hogy 2020. júliusában a bruttó átlagkereset 401.800.- forint volt, 10,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A koronavírus okozta járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult.

A számok és a frankó

2020. január–júliusban a bruttó átlagkereset 395.500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 300 forint volt, mindkettő 10 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez az adat is csak a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokra, költségvetési intézményekre vonatozik.

A KSH maga is elismerte tavaly év végén Székely Sándor, független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésére adott válaszában, hogy

1,7 millió munkavállaló adatival egyáltalán nem számol.

A csütörtökön kiadott statisztika is ezt tükrözi, amikor azt írja:

”A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 401 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 413 400 forint volt.”

A legmagasabb bruttó fizetést a pénzügyi és a biztosítási szektor adja, itt valamivel több, mint 719.300 forintot is haza lehet vinni egy hónapban.

Ami a pályakezdő fiatalok jövedelmét illeti,

áprilisban a bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 287.700 forint volt.

Ami a mai albérlet- élelmiszerárak mellett azt jelenti, hogy nem nagyon tudnak félretenni és a szülők támogatására még ebben az életkorban is szükségük van.

Forrás

SZFE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük