Havi százmillió (!) forintba kerül a Biodom üzemeltetése, holott még meg sem nyílt – mire átadják, lejár a kivitelezői garancia

Reális számítások szerint fél évvel később, 2024. szeptemberében adhatják át a fővárosi állatkertben épülő Biodom épületét ahhoz az időponthoz képest, amit az optimista szcenárió alapján a budapesti önkormányzat pár hete megjelölt – derül ki a projektet értékelő és a befejezés alternatíváit feltáró Enviroduna Kft. október elején nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Nagyon sok a bizonytalanság az ütemtervben

és a költségvetésben, ráadásul további csúszáshoz vezethet, ha más lesz a projektgazda:

a kormány nemrég jelentette be, hogy átvenné Budapesttől – más beruházásokkal egyetemben – a Biodomot.

A Enviroduna jelentésében az áll, -írta a Népszava–  hogy projekt befejezését több minden hátráltathatja.

A nagy növények a beszerzési helytől függően csak hosszabb karantén után helyezhetőek el a Biodomban. A beültetéshez – lévén akad köztük 12 méter magas, 1,5 tonnás példány is – különleges állványrendszer szükséges, amelyet azután el kell bontani ahhoz, hogy nekilállhassanak a dekorációs és belsőépítészeti munkáknak.

Az állatok csak ezután jöhetnek

Még ennél is nagyobb probléma, hogy az eredetileg megvásárolni kívánt növények sem méretben, sem elrendezésben, sem élőhely szempontjából nem illenek a kialakított növényvályúkhoz. Ráadásul az épület statikai merevítő bordái több helyen átszelik a kazettákat, így nem biztosított a vízelvezetés, máshol pedig a látogatói útvonalat keresztezik a merevítők.

A tervektől eltérő kivitelezésről a fővállalkozó Market Építő Zrt. egyébként nem értesítette sem a megrendelőt, sem a növényesítési tervek készítőjét.

A 34,4 milliárdért felhúzott építmény jelenlegi készültsége

az Enviroduna álláspontja szerint sem építészeti, sem gépészeti, sem elektromos szempontból

nem felel meg a kulcsrakész követelményeknek, az előírt üzempróbákat pedig nem megfelelő módon, vagy egyáltalán nem folytatták le.

A medencéket például fel sem töltötték vízzel az októberi átadás-átvételkor,

mivel magas a gépészeti rendszer elfertőződésének kockázata, illetve tönkremehetnek a szűrők. Csakhogy

a milliárdos értékű medencegépészeti berendezések még a létesítmény megnyitása előtt elveszítik garanciájukat, így bármi gond lesz ezekkel, a javítás költségét a projekt befejezőjének kell állnia.

S ez még nem minden

A különleges kialakítású, fóliamembránnal fedett épület működtetésének egyik legsarkalatosabb pontja a légtechnika. A hőmérséklet és a relatív páratartalom ugyanis széles tartományon belül ingadozhat.

A beszabályozási folyamat a teljes betelepítést követően legalább 2 év.

Mindezeknél is súlyosabb,

hogy a 36 hónapos kivitelezői garanciát a korábbi szerződésjogi és projektirányítási problémák miatt gyakorlatilag lehetetlen teljes körűen érvényesíteni, miközben a létesítmény értéke a 2024-es megnyitóra több milliárd forinttal csökken.

A tavaly augusztusi – tehát még az előző városvezetés idején aláírt – szerződésmódosítás következményeként novembertől a Fővárosi Növény- és Állatkert kötelessége a létesítmény üzemeltetése, karbantartása, valamint a vagyonbiztosítás, az őrzés-védés, az energiabeszerzés, a közüzemi szolgáltatások biztosítása. S ez bizony nem lesz olcsó. Az Enviroduna becslése szerint csak

az elkövetkező 18 hónap alatt mindez 1,8 milliárdot emészt fel.

A projekt-tervekben óriási lyukak éktelenkednek, így több részfeladatra továbbra is csak közelítő becslések vannak.

A teljes cikket és a közpénzből fizetendő milliárdok becsült számát ide kattintva tanulmányozhatja.

biodom

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük