Háziasszonyok figyelem! -a Mecsekben startvonalon a medvehagyma – egy különleges recepttel

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. Fejenként csak naponta 2 kg szedhető – írja a Pécs Aktuál.

Már nagyon várjuk

A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak – írja az agrofórum.

Az ország legismertebb medvehagyma lelőhelye a Mecsek. A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú növény vér- és vesetisztító gyógynövény is egyben. Mecsekben a természetvédelmi oltalom alatt nem álló területekről, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.

Olasz medvehagymás húsgombócleves:

250 g darált sertés

6 levél medvehagyma

15 g reszelt parmezán

2 ek panko morzsa

só, bors

1 nagy csipet oregánó

A karajt egy akkora, magasabb falú edénybe rakjuk, amibe pont belefér, és felengedjük vízzel. Felforraljuk, majd 5 percig erős lángon főzzük, majd leszűrjük. A húst egy nagy lábasba tesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségekkel és az összes többi hozzávalóval együtt. Felforraljuk, majd alacsony lángon 2 órát főzzük. Ezután leszűrjük a levest.

A húsgombóchoz a darált sertéshúshoz adjuk az apróra vágott medvehagymát, a parmezánt, a panko morzsát és a fűszereket, összekeverjük, hagyjuk állni 5 percet, majd gombócokat formázunk belőle, és a húslevesben 10 perc alatt kifőzzük.

<<FRISS HÍREINK!>>

Szedd magad, de figyelmesen

Amennyiben valaki 2 kg felett kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében.

Fontos a terület védelme
A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az érdeklődők tájékozódását és a különböző besorolású területek azonosítását az itt  közzétett térkép segíti.

medvehagyma

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük