„Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás” – véli a háziorvos, aki 2023-ra már nem kap vizsgálati időpontot a betegeinek

Egy Pest megyei háziorvos azt írta közösségi oldalán, hogy a hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is azzal jöttek vissza a napokban, hogy nem tudtak nekik időpontot adni. Sem most, sem jövőre. Ez konkrétum, nem a regnáló szózata ennek az ellenkezőjéről.

Az sem veri ki a biztosítékot, ami az életünkre megy?

„Az egészségügy már összeomlott”

– kezdte a Facebook-posztját egy Pest megyei háziorvos. Ezzel reagált a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az interjújára, amiben Svéd azt fejtegeti, hogyan is néz ki az egészségügy összeomlása. A titkár a Szabad Európának azt mondta, hogy

„az egészségügy összeomlása nem egy konkrét időpont, egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, hanem a szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenése, nehézkesebb elérhetősége”.

Vagyis

amikor a betegek késve jutnak ellátáshoz, emiatt állapotuk jelentősen romlik, adott esetben pedig emberek halnak meg az ellátás késlekedése miatt olyan betegségekben, amelyek egyébként gyógyíthatók egy hatékonyan működő egészségügyi rendszerben.

Képzeljék, ha a kormánynak nem “a zemberek” lennének a legfontosabbak….

A megkeresett orvos azt mondta, hogy

bármilyen ultrahangra (hasi, nyaki) már szeptember elején is csak jövő évi időpontot tudtak adni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori szakrendelőben, de most már 2023-asat sem.

Elmondta, hogy beszélt telefonon pár hete a hasi ultrahangot végző főorvossal, aki arról panaszkodott, hogy „megfulladnak” a sok munkában, egész egyszerűen nem győzik. A posztjában a háziorvos azt írta:

„Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás”.

Ha nem haldokolsz, nincs megoldás….?

Nagyon sürgős esetekben sürgősségi osztályra küldheti a betegeket a háziorvos, viszont ha ilyenről nincs szó, akkor jelenleg nincs megoldás.

Ahhoz ugyanis, hogy másik helyre (mondjuk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórházba mint 2. progresszivitási szintű ellátóhelyre) küldhesse a betegeit, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene kiadni egy utasítást az általános átirányításról.

(Ezek azok az átirányítások, amelyek szakemberhiány miatt egyre gyakoribbak az egészségügyben, Szurovecz Illés kollégám részletesen is foglalkozott a problémával a Fogynak az orvosok és az ápolók, feladják a kórházak cikkben.)

De ilyen határozat egyelőre nem született

A hasi ultrahangnál nem az a probléma, hogy nincs elég eszköz, hanem az, hogy nincs hozzá szakember az állami ellátás keretein belül.

De több ilyen terület is van (gasztroenterológia endokrinológia), ahol óriási a várólista, és a betegek három hónapon belül (amíg egyébként érvényes egy beutaló), nem is kapnak időpontot. Ha valaki három hónap alatt bejut egy szakrendelésre, az már nagyon jónak számít.

Erre fizetjük a kötelező TB-t?

Felvetette a problémát egy háziorvosos Facebook-csoportban, ahol több kollégája is azt írta vissza, ők már eleve magánrendelésre utalják a betegeiket hónapok óta. Ez viszont az orvos szerint nem lehet megoldás, hiszen

„Ha kötelező fizetni a tb-t, ne kelljen azt mondani a betegeimnek, hogy menjenek a magán egészségügybe, mert akkor 1-2 héten belül meglesznek a vizsgálati eredmények”.

FRISS!

 • Argentína magával vitte Lengyelországot
  Az argentin labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott a lengyel csapat felett a katari világbajnokság szerdai napján, így első helyen jutott nyolcaddöntőbe a C csoportból.
 • Az Airbus bemutatta a hidrogénüzemű, környezetbarát hajtóművét
  Hidrogénüzemű, üzemanyagcellás, környezetbarát hajtóművet fejleszt az Airbus. Ez a hajtóművi rendszer a tervek szerint megoldaná, hogy 2035-re felszálljon az első nulla károsanyag-kibocsátású repülőgép.
 • Vonat gázolt halálra egy férfit Vecsésen
  Vonat gázolt halálra egy 45 éves budapesti férfit szerda délután Vecsésen – közölte Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.
 • Csillagjegyek a finisben – Ilyen lesz a december, az év vége
  Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Nyakunkon az újabb év vége, a csillagjegyek megint búcsút intenek egy évnek, ám hogy milyen lesz ez az elköszönés azt most megmutatjuk. Az  év vége nagy horoszkópja. Nyilas Szakmai téren elérkezett az Ön számára a kezdeményezés lehetősége, ha okosan cselekszik, nem engedi, hogy az év végi lazító hangulat hatással legyen
 • Mialatt a diákok a jövőjükért demonstrálnak, Orbán focisulija csapatépít egy luxusszállóban
  Ez (is) egy ilyen nap: mialatt kiderült, hogy több, mint 60-os pénzelvonást javasol az Európai Bizottság Orbán kormánya miatt Magyarországnak, és amikor Pintér belügyminisztériuma 8 tanárt kirúgott, mert demonstrálni merészeltek az oktatás jövőjéért, a Puskás Akadémia közösségi oldalán megjelent a hír: csapatépítő tréningen wellnesseznek a focistasrácok.