Hazudozás felsőfokon – Merre forog a Föld – Varga Judit a szorítóban

A politikusok hazudoznak – gondolom – nagyjából az idők kezdete óta, amióta a politika, vagyis a társadalom létezik. A történetírók (utólag) rendszerint tetten érik a tetteseket, s könyveikben leírják, hogy ki, mikor, miért, mi módon vezette félre a tömeget, az alattvalókat, majd a választókat, akiknek jólétére fölesküdött. A legújabb korban lényegileg ez nem sokat változott, a politikusok bizony hazudoznak.

A demokratikus rendszerekben először azért, hogy megválasszák őket,

mert egyébként a közérdeket hiánytalanul érvényre juttató politikai elképzeléseiket és céljaikat nem lennének képesek megvalósítani. És győzni csak a boldog jövő ígéretével lehet. Amikor pedig a hatalomban csücsülnek, kénytelenek hazudozni a hatalom megtartása érdekében, mert a közérdeket érvényre juttató elképzelések és célok megvalósításához mindig kell egy újabb és újabb ciklus. És győzni csak a boldog jövő ígéretével lehet.

Azt is mondhatnánk, hogy a politikus folyton-folyvást értünk hazudozik,

gondoljunk csak Gyurcsány emlékezetes őszödi beszédére, amelyben politikushoz egészen méltatlan módon feltárta a tényeket, s elmondta, hogy egy és más közérdekű ügyekben bizony nem mindig bontották ki az igazság teljességét a közvélemény számára.

Igazmondása a hazugságról azóta is témája a közbeszédnek, és sajátos módon egyfelől megerősítette a Gyurcsány-pártiak táborát, másfelől mások szemében kitaszította még a nemzetből is Gyurcsány Ferencet.

A legutóbbi tíz évben nagyjából ugyanez látszott az érdeklődő honi közvélemény előtt

– azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a hatalom megszerzése és megtartása érdekében szándékairól soha hitelesen nem vallott. Még a maga fideszes igazságát sem bontotta ki soha tények alapján. A Fidesz kommunikációjában – bármiről esett szó – a politikai érdek elsődlegességének lenini elve érvényesült a gyakorlatban.

Politikai alapvetés, hogy az információ – hatalom. A tömegtájékoztatás a hatalom gyakorlásának eszköze. És Orbán Viktor a hatalmon nem osztozik.

A Fidesz ezt az alapelvet kiválóan ülteti át a gyakorlatba, amennyiben közügyekről teljeskörűen soha nem közöl információkat – például még a járványról sem! A tájékoztatást monopolizálja, s ha kell a tényeket aggodalmaskodás nélkül elferdíti. Ezt a kommunikációs technikát nem a Fidesz találta ki, alkalmazóinak sorában hírneves elődöket találunk, közöttük talán a legsikeresebb dr. Goebbels lehetett, de ezen vitatkozzanak a történészek.

Hanem mostanában, a választások közeledtén a Fidesz minőségileg magasabb szintre emelte ezt a tömegtájékoztatási technikát,

s a szimpla (s hamar leleplezhető) hazudozásba új, meghökkentő, már-már döbbenetes elemeket vitt be. Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben egy német hírportálnak adott nyilatkozatában ezt mondta, (egyszer már idéztük):

“…nálunk, Közép-Európában jól mennek a dolgok, a gazdasági adatok kitűnőek, az államháztartás a legnagyobb rendben van, a munkaközpontú politikánk csaknem teljes foglalkoztatottságot eredményezett és jól haladunk a digitalizációval. Nyugaton adóemelésekkel, a beruházásokat és a vállalkozásokat hátráltató bonyolult szabályokkal fűszerezett, amolyan szocialista gazdaságpolitika érvényesül. Az EU-nak sokkal erősebben kellene törekednie versenyképességének javítására, de sajnos súlya csökken a globális gazdasági teljesítményben, ami aggodalommal tölt el bennünket“

Ehhez pofa kell!

Olyan ez, mint ha Orbán Viktor nagyúri kedvében egyszer csak kijelentené: a Föld pedig nem nyugatról kelet felé forog, hanem fordítva. Vagy azt mondaná, hogy a Föld igenis lapos, és nem gömbölyded. Efféle állításokkal nem lehet vitatkozni, mert ezek a marhaságok már-már axiómának látszanak, végtére is a Föld forgásának iránya is csupán egyfajta közmegegyzés alapján állítható, bárki nyugodtan mondhatja, hogy nem igaz, cseréljük meg a nyugatot kelettel, s az állítás máris hamissá válik. A szólás és a vélemény szabadságának jegyében ez is megtehető.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük