Városi kurír
A napi fontos.

Hazugság a rezsicsökkentés, meglopott minket a Fidesz!

1 65

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a rezsicsökkentés következtében ma a magyar fogyasztók többet fizetnek az áramért és a gázért, mint amit a piaci árak indokolnának, erre bizonyíték az E.ON 5 százalékkal olcsóbb ajánlata, a különbség pedig a Fidesz-közeli oligarchák zsebében landol.

Piac és szociális háló

Az Együtt szerint méltányos egyetemes szolgáltatói ár mellett helyre kel és lehet állítani, a piaci versenyt a lakossági piacon is.  Nem maradhat el természetesen rászorultsági alapon működő szociális energiaár támogatás sem  azzal a céllal, hogy fenntartható módon a lehető legalacsonyabb áron kapjanak áramot és gázt a fogyasztók. Ennek a jogi feltételei ma is adottak, az E.ON Hungária pedig a Világgazdaság híradása szerint évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni. A Fidesz azonban sajnálatosan az elmúlt években kiszorította a szereplőket, a fogyasztókat pedig leszoktatta a lehetőségek kereséséről, így az államosított közműcégek besöprik a profitot, amelynek a baráti oligarchákhoz történő kiszivattyúzása folyamatban van. 


2013 végén, a rezsicsökkentés utolsó elemének bejelentésekor 26 euró volt a földgáz jegyzésára az európai piacokon megawattóránként, jelenleg 19-20 euró környékén van. A beszerzési árak csökkenésének a fogyasztói árakban is tükröződniük kellene. Ezzel szemben csak 2016-ban 50 milliárd forint hasznot realizált a Magyar Földgázkereskedő, és a MET-céghálójában is évente több tízmilliárd forint tűnik el.

Villamosenergia 

Miközben a végső fogyasztói ár nem változott, annak belső szerkezetét január elsejével átalakították – a hálózatok karbantartására szánt összeget csökkentették, az állami nagykereskedőnek, az MVM-nek fizetett összeget pedig megnövelték. Miközben állami cég, az MVM félmilliárd forintot tudott egyetlen évben az álcivil CÖF számára biztosítani. De a magasan tartott áramárral összefügg, hogy Mészáros Lőrinc megvette Magyarország második legnagyobb erőművét, a Mátrait. Nem kétséges, hogy az MVM haszna hamarosan Mészáros Lőrinc zsebében fog megjelenni.

Az Együtt szerint az egyetemes szolgáltatási áraknak a kisfogyasztókat védelmezve a piaci árakat kellene követniük, és nem szolgálhatnának sem politikai, sem üzleti célokat. A „rezsicsökkentés” két lépésben egyszerre szolgálta mind a kettőt. Először azzal, hogy a piaci ár alatti szintjével megszüntette a csak kibontakozó versenyt a lakossági piacon, majd pedig azzal, hogy piaci ár feletti szintjével megsarcolja a fogyasztókat.

 A cél az,- írja facebook bejegyzésében Pataki Márton – hogy fenntartható módon a lehető legalacsonyabb áron kapjanak áramot és gázt a fogyasztók, mert ezt láthatóan az állami árszabályozás nem tudja biztosítani.


(Forrás: Pataki Márton)

 

Magyarország még sokáig viselni fogja Orbán korszakának a nyomát

Orbán 10 döntése, ami miatt sokaknak keserű a karácsony

Éhezők viadala – reality Fidesz módra – Itt a tél

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ