Helikopterrel, drónnal keresik a Pest megyében kószáló mackót

Még keresik az elkóborolt medvét – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A medve jámboran viselkedik, de senki se menjen a közelébe

Felidézték: hétfőn Abony térségében figyeltek meg egy medvét, amelyet kedden Kocsér, szerda reggel pedig már Tiszaalpár környékén láttak.

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót. Ennek ellenére „semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni” – emelték ki.

Rendőrök, vadászok, polgárőrök, természetvédelmi őrök fogtak össze

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

Egyaránt védik a lakosságot és a kóborló mackót

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében – írták.

A munkában részt vesz Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, nekik hatósági engedélyük van altatólövedék használatára. Ha elfogják a medvét, akkor jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park munkatársai, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni – olvasható a közleményben.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük