Helsinki Bizottság: A brutális rendőrök ne úszhassák meg!

A magyar állam 74%-ban még nem hajtotta végre az utóbbi tíz évben született „elvi jelentőségű” strasbourgi ítéleteket. Ezzel nem az Európa Tanácsnak vagy a strasbourgi bíróságnak az adósa a kormány, hanem nekünk, magyar polgároknak.

A Magyar Helsinki Bizottság első nyertes strasbourgi ügye

egy rendőri bántalmazás miatt indult. Ügyfelünket megverték a rendőrök. A strasbourgi bíróság 2003-ban megállapította: a hazai hatóságok megsértették a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód tilalmát. A bizonyítékok hiánya miatt ugyan már nem lehetett eldönteni, hogy kinek volt igaza, ám a bizonytalanság abból is adódott, hogy az ügyészség nem nyomozott elég alaposan.

Merthogy nem csak maga a kínzás sérti az emberi jogokat, hanem az is, ha az állam nem tesz meg mindent azért, hogy kivizsgálja a lehetséges kínzásos ügyeket és megtalálja a felelősöket.

Legutóbb ilyen ügyben 2017-ben nyert egy másik ügyfelünk a magyar állam ellen. A strasbourgi ítélet indoklása kísértetiesen hasonlított a 2003-ashoz.

Magyarországon ma a hatósági bántalmazás miatti feljelentéseknek kevesebb mint huszada jut el bíróság elé

Ez kirívóan kevés. Más, hasonlóan nehezen nyomozható bűncselekményeknél is sokkal jobb az arány (lásd képünket). Az Emberi Jogok Európai Bírósága strukturális változásokat akar, hogy a brutális rendőrök ne úszhassák meg következmények nélkül a hivatali bűncselekményeket. Országunk érdekét szolgálja, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága még nem tekinti végrehajtottnak a strasbourgi ítéleteket. Nem születtek még meg a kellő garanciái a rendőri bántalmazások tisztességes nyomozásának. olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán.

Ahol a rendőrök brutalitása felett elsiklik az állam, ott előbb-utóbb szinte biztosan beindul a szervezett rendőrterror, lásd például Dél-Amerika egyes országait. A Helsinki Bizottság és  több más, a kormány által célkeresztbe fogott civilszervezet pontosan azért küzd, hogy a polgároknak legalább a saját államuktól ne kelljen tartaniuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük