Herczog László: azt már tudjuk, milyen csendes beletörődéssel fogadta a társadalom, hogy a migránsok veszélyesek és Soros árt, de miként reagálnak, ha éhesek

Ha a kapacitásokat meg tudjuk őrizni, benne a munkaerőt is, akkor a gazdaság vissza tud állni a válság előtti növekedési pályára. Ennek egyik része, hogy a munkavállalók is kapnak segítséget, mondta Herczog László volt szociális miniszter, a Népszavának adott interjújában.

Herczog:…megszakad a termelési lánc…

A szakértő szerint az import alapanyagokat, alkatrészeket felhasználó vállalkozások tartalékai kezdenek kifogyni, és ha megszakad a termelési lánc, nem lesz bevétel, nem tudnak bért fizetni, akkor jöhet egy újabb hullám a felmondásokban:

“De hogy hányan lesznek végül, akik elvesztik az állásukat, az a cselekvés szempontjából másodlagos: tízezer emberen ugyanúgy kell segíteni, mint százötvenezren. Sajnos, a kormánynak nincs jó válasza ebben a helyzetben, nem látja be, hogy az olyan szokásos rutinok, mint az átképzés, most nem működnek. Például rengeteg pincér és szakács elvesztette az állását, de két-három hónap múlva folytatni tudják a munkát, minek, mivé kellene átképezni őket?”

…a dolgozó többség szemében bűnbak a munkanélküli…

A volt miniszter kiemelte, a munkaalapú társadalom jelszava, most csak arra jó, hogy bűnbakká tegyék a dolgozó többség szemében a munkanélkülieket, segélyben részesülőket azzal a váddal, hogy teljesítmény nélkül kapnak pénzt:

“Ez normális helyzetben sem elfogadható. A mostani válság minden eddigi gazdasági válságtól különbözik, mert kirobbantó oka nem gazdasági, hanem azon kívüli: a járvány. A tipikus gazdasági válságokban tönkremennek cégek, mert eladósodnak, megszűnik a piacuk, de most normálisan működő vállalkozások és szolgáltatások egyik pillanatról a másikra kényszerültek bezárásra.”

Túlélés mindenáron!

Hangsúlyozta, óvatos lenne abban, hogy pillanatok alatt, de mindenesetre egyértelmű, ha a cégek túlélik a válságot, tudják majd folytatni a tevékenységüket, hiszen megszűnik az ok, ami miatt bajba kerültek:

“De akármilyen jól tudsz úszni, ha 15 percig a víz alatt kell maradnod és nem kapsz oxigénpalackot, akkor meghalsz. Ebben a helyzetben tehát a legfontosabb feladat életben tartani a vállalkozásokat és a munkavállalókat. A bizonytalan prognózisok szerint 2020 komoly visszaesést hoz, de jövőre már jöhet nagyobb növekedés – persze az idei alacsony bázishoz mérve. Ha a kapacitásokat meg tudjuk őrizni, benne a munkaerőt is, akkor a gazdaság vissza tud állni a válság előtti növekedési pályára.”

A hatalmas feszültségek borítékolható

Herczog úgy véli, hatalmas feszültségek várhatók. Azt már tudjuk, milyen csendes beletörődéssel fogadta a társadalom, hogy a migránsok veszélyesek és Soros sokat árt az országnak, de azt még nem tudjuk, miként reagálnak az emberek arra, ha éhesek:

“Hétről hétre nő azok száma, akiknek elfogyott a tartalékuk és már nincs semmilyen forrásuk a megélhetésre. Ezt passzívan nézni számomra meghökkentő. A válság minden országban óriási kihívás, ebben a helyzetben együtt kell működni a kormánnyal. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a jövedelmüket elvesztőknek segíteni kell, nem a kritikán van a hangsúly, segíteni szeretnénk azzal a kormánynak, hogy erre a kérdésre ráirányítjuk a figyelmüket. Ugyanis, ha tömegesen éhezni fognak az emberek, az kiszámíthatatlan folyamatokhoz vezethet. Nem értem, hogy Orbán Viktor számára miért nem világos, hogy ez egy más helyzet, ami más megoldásért kiált. Nem tudom, miben bíznak.”

“Az emberek csak akkor mondják majd, hogy elég volt, amikor ténylegesen éhezni kezdenek”

Herczog László azt is hangsúlyozta,hogy a megélhetésüket elvesztők megsegítését a hazai ellenzék, számos szakértő szorgalmazta, a többi EU-ország pedig meg is valósította:

“Orbán Viktor pedig nem szereti, ha mások mondják meg, mit kell csinálni. Emlékezzünk, mit mondott a felcsúti kisvasutat ért kritikákra: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Az emberek csak akkor mondják majd, hogy elég volt, amikor ténylegesen éhezni kezdenek. Minden eddigi konfliktustól különbözik a mostani helyzet, de éhséglázadásig nem lenne szabad elmenni, ez senkinek, a kormánynak sem érdeke. Biztos vagyok benne, hogy ha megérzik a robbanásveszélyt, akkor meghátrálnak, és egy fordulattal kihirdetik a támogatást. Ha valahol erőt érzékelnek, eddig is képesek voltak száznyolcvan fokos fordulatra akár egy napon belül is. Nem lennék meglepve, ha a közeli hetekben bejelentenék, hogy mégis pénzt kapnak a friss munkanélküliek.”

 

Egy hozzászólás itt: “Herczog László: azt már tudjuk, milyen csendes beletörődéssel fogadta a társadalom, hogy a migránsok veszélyesek és Soros árt, de miként reagálnak, ha éhesek

  • 2020.04.21 - 10:35
    Közvetlen hivatkozás

    Nem, Most az egyszer nagyon, de nagyon elszamolta magat orban – sokat akart a szarka, de nem birja a farka. Ezzel a hatalmas problemaval nem tud – talan nem is akar – megkuzdeni, mert ilyen problemaval nem akadt meg ossze. A beteg elmejenek koszonhetoen nincsen keszseg benne – soha nem is volt – belato kepesseg, nem fogad el semmilyen otletet (legalabbis nem az asztal folott). hanem egyszeruen az ellenzeki jo otleteket is ellopja, es a sajatjakent tarja a birkai ele. De most az egyszer nagyon rosszul fog jarni: belekenyszeriti a nepet egy polgarhaboruba, amit az ehezes fog okozni. Magyarorszagon az 50-es evek vege ota nem volt tartos ehezes a nep koreben, es az ehezo ember nem fog nezni erteket, azt, hogy mas boltjat tori be elelemert, elsodlegesen a letfenntartas fog mukodni az embereknel. Es ez egy elnyujtott, kiszamithatatlan folyamat lesz, mert az embereknek kulonbozo idoben jon el a veg: nem egyszerre kerultek az utcara, nem egyszerre fogyott el az elelmuk es a penzuk. Ezeket a folyamatokat a legszegenyebb retegnel a most hazakuldott sulyos betegek apolasa is felgyorsitja: egy ember egeszen biztosan nem tud elmenni dolgozni, tobb embert kell akar tartalek nelkuli haztartasban is ellatni – ez a pont mindenkinel maskor fog eljonni. Ezert vannak az utcan a katonak, rendorok a piacokon, uzletek kozelebe, szoval a rendorok es katonaknak muszaj lesz kozbelepniuk, ha felduhodott ehezok beverik majd a boltok kirakatait, es elkezdenek rabolni – akkor mit fognak csinalni? orban kiadja majd a tuzparancsot? Tenyleg idaig kell jutnunk a XXI szazadban Europa kozepen, eusopai tagallamkent?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük