Sorting by

×

Hernádkak: nagy tervek, kifizetett közmilliók, zéró teljesülés – egy községben a teljes “magyar dübörgős”!

Első olvasatban nem történt más a cirka 1.600 lakosú Hernádkak faluban, mint Hadházy Ákos képviselő többi “delikvensénél”: kiutalt közmilliók, nem-, vagy csak “fékezett habzásúan” megvalósított objektumok, amikre az előbbi temérdek pénzt megnyerték és széttárt kezek jelezvén, hogy “nincs itt látnivaló, lehet tovább állni”. Kicsit mélyebbre ásva azonban volt itt más is….

A “találat”

“A tábla szerint itt egy 28 férőhelyes bölcsődének kellene állnia 191 milliós EU-s támogatásból a református egyházközség beruházásában Hernádkak községben. Nem áll ott semmi, pedig két éve már kifizettek 90 millió előleget és 8 milliót számlák alapján is.

A gyülekezet gondnoka egyben polgármester is,

elmondása szerint ennyi pénzért nem vállalta senki az eredeti tervnek megfelelő épülete építését, ezért csökkentett tartalommal próbálják megvalósítani a tervet. A polgármester/gondnok úrnak akár igaza is lehet a mesterségesen fűtött építőiparban eszeveszetten felmentek az árak, a bölcsődéknél ráadásul szigorúbbak is a követelmények, ami tovább drágítja a dolgot.

Az azonban rendszerszintű probléma, hogy rengeteg apró faluban építenek így, aranyárban bölcsiket, amit majd üzemeltetni is kellene, de arra már egyszerűen nem lesz kapacitás (pénz és képzett szakszemélyzet).

Ha már ott jártam, megnéztem egyéb táblákat is, aminek nem örültem. A gyülekezet két olyan pályázaton is nyert összesen 90 milliót, amiről már nagyon sok rosszat hallottam.

A “társadalmi szerepvállalás erősítése” és a “védőháló a családokért” olyan projektek szoktak lenni, ahol a hangzatos célok mellet leginkább a pénz elszívása kerül előtérbe.

Sajnos erre utal, hogy a projektben leírása bullshit-generátorral készült:

“Néhány programelemet felsorolunk:

 • A fiatalok családi életre való felkészítése céljából tréningek kerülnek megtartásra a projekt keretében,
 • emellett illetve párkapcsolati, házassági tanácsadás, valamint önismereti tréning is lebonyolításra kerül.
 • A gasztronómia és az egészséges táplálkozásra ösztönzés témájában, valamint kézműves workshopok alkalmával is új ismereteket szerezhetnek a jelenlévők.
 • Konfliktus-kezelési tréninget szerveznek, annak érdekében, hogy a párkapcsolatokban felmerülő problémákat hatékonyan tudják megoldani az érintettek.”

A polgármester úr megígérte, hogy megmutatja a projektek részleteit, de egyelőre még nem érkezett meg a lista arról, hogy mire költötték ezt az irgalmatlan sok pénzt.”

Vasárnap újabb információ érkezett

“Sajnos csak most tudtam meg: Hernádkak református lelkésze a fideszes képviselő, Csöbör Katalin fia. Ez több dolgot megmagyaráz és több kérdést is felvet.

Ez az a gyülekezet, amelyik 190 milliók kapott egy mini bölcsődére, amiből 98 milliót már két éve kifizettek, de bölcsőde még sehol és ahol párhuzamosan 50+40 milliót kapott a kis gyülekezet családi védőhálóra és közösségteremtésre.(fenti bejegyzés)

A családi kötelék megmagyarázza, hogy a lelkész miért vett részt Koncz Zsófia kampányába, miért árulnak a parókián olcsó krumplit. És miért ír ki olyan posztot, hogy a VB focimeccsen nem volt semmilyen rasszizmus és csak azok állítanak ilyet, akik még több bevándorlót és még több meleg aktivistát szeretnének látni és porrá akarnak bennünket zúzni.

A családi kötelék miatt viszont sokkal komolyabban meg fogom nézni azt a két projektet,

amit többnyire a bullshit generátorral szoktak megtölteni. Erre itt is megvan a gyanú. Egyrészt a projektek leírása tele van ilyen mondatokkal:

“A fiatalok családi életre való felkészítése céljából tréningek kerülnek megtartásra a projekt keretében, emellett illetve párkapcsolati, házassági tanácsadás, valamint önismereti tréning is lebonyolításra kerül. A gasztronómia és az egészséges táplálkozásra ösztönzés témájában, valamint kézműves workshopok alkalmával is új ismereteket szerezhetnek a jelenlévők. Konfliktus-kezelési tréninget szerveznek, annak érdekében, hogy a párkapcsolatokban felmerülő problémákat hatékonyan tudják megoldani az érintettek.”

Nos, a gyülekezet honlapján semmi ilyennek nincs nyoma, bár itt -szemben sok kamu egyesülettel- legalább volt néhány rendezvény

Ezek viszont első és második ránézésre is nehezen fedik le a 90 milliót

 • két templomkert fesztivál, egyik Kasza Tibor sztárvendéggel
 • három gyerektábor a parókián, de itt részvételi díjat kértek a résztvevőktől (csak az előleg 4000 forint volt)
 • két gyülekezeti kiràndulás (Parlament és Lilafüred) de a busz költségét is a résztvevők fizették
 •  húsvétkor, karácsonykor, pünkösdkor arcfestés, légvár, kézműves foglalkozások.
 • olcsó krumpli vásár a parókián

A lelkész úr amúgy alpolgármester,

a gondnok pedig polgármester, a fenti lélekemelő rendezvények nyilván ugyanolyan jót tesznek a választási esélyeknek, mint az összes többi EU-s pénzből fizetett falubuli, amiket máshol önkormányzati pénzből finanszíroznak. A fentiek miatt hivatalosan is kérni fogom a “családi védőháló” és a “civil közösségteremtés” programok kifizetésének listáját. Az egész történet viszont már így is nagyon sok mindent megmutat az EU pénzek felhasználásáról a falvainkban.”

Ezek az esetek is fennakadtak a Hadházy-szűrőn:

 

hernádkak

átver

2 hozzászólás

 • 2021.08.09 - 02:10
  Közvetlen hivatkozás

  Nagyon jo, hogy Hadhazy ur nem hagyja felderitetlenul ezeket az ugyeket – ezeket mind szepen ossze lehet gyujteni, es Laura Codruta Kovesinek odaadni kivizsgalasra, mert erosen koze van az Unionak ehhez, hiszen ok a karosultak, oket loptak meg a magyarok, gatlastalanul, es nem eloszor.

  Válasz
 • 2021.08.09 - 07:36
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a keresztény viselkedés? Választások után újra meg kellene nyitni a Recski tábort?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.